”Noen forskere hevder at klimaendringene ikke er menneskeskapte, og at vi kun står for under 1 % av de totale utslippene” ”Jasså? Noen sier at Elvis lever, Paul McCartney er død og at månen er av ost. Hva er egentlig poenget ditt…?”

Nå er jeg lei av å høre at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Jeg er lei av alle disse ”skeptikerne” som sier vi ikke bør tro på denne nye forskningen før vi har håndfaste beviser. Jeg er lei av dem, og jeg blir sint!

For det første er det ikke ny forskning vi snakker om her. Allerede på 60 tallet begynte forskere å uttale seg om dette, da ble det riktignok ofte avfeid som hippie-sosialistisk vas og sludder, ikke noe å henge seg opp i. Nå har det mer tyngde, men dessverre ikke nok. Det forskes kanskje ikke nok på dette, men når nittiåtte av hundre forskere sier seg enige i at klimaendringene med stor sannsynlighet er menneskeskapte er vel prosentsjansen for at det er det tilsvarene stor?

”Jordkloden har vært gjennom lignende epoker før” Ja, det har den, alle husker vel istider og heteperioder fra naturfagstimene. Det eneste jeg tror disse ”skeptikerne” har glemt er at i alle disse periodene kom det store endringer – disse endringene påvirket livet på jorda ekstremt. Mange arter døde ut, store naturresurser ble ødelagt osv. Da var de ikke menneskeskapte, det er de nå. Da hadde ingen mulighet til å verken bremse eller stoppe dem, det har vi nå. Våre utslipp utgjør overhodet ingen stor prosent av de totale utslippene, men det er vi som har tippet lasset over. Det er vi som har hugget ned skog, bygget fabrikker, avlet fram kyr til kjøttproduksjon og produsert biler og fly, og nå er det vi som må rydde opp.

Så er det dette med beviser da. Har vi ikke nok av dem? Malaria mygg flytter høyere opp i fjellene, der de skaper katastrofe og hundre på hundre med dødsfall i områder hvor befolkningen ikke er vant til dem. Isbreene smelter, ikke bare merkbart, men med en fart som er så økende at Jostedalsbreen kun har få år igjen. Det samme gjør polene, og isen fra syd sammen med molekylutvidelser i vannet grunnet temperaturen gjør at havet stiger. Nei, strandhyttene til norske politikere er ennå ikke oversvømt – det er sant, men i India og andre steder sør for Sahara har øyer som før var bebodd blitt ubeboelige, avlinger ødelagte og ekstremværet blitt hyppigere, men det skjer ikke i Norge. Men det skjer ikke her, og lite eller ikke i resten av vesten.

Jordkloden har feber, og vi gjør ikke nok, hvorfor? Har ikke menneskeheten stor interesse av at vi snur dette, om ikke akkurat du akkurat nå, så i hvert fall bonden i India som ser åkrene sine flomme over? Selvfølgelig har han det. Men så var det Vesten mot resten igjen da, for hvem tjener på å stanse utslippene og hvem gjør ikke? Hvem eier fabrikkene og selskapene som produserer billigere om de slipper å ta hensyn til miljøet, og hvem kjenner klimaendringene på kroppen? Hvem tjener på å stille seg ”skeptiske”?

Makten er ikke ønskelig fordelt, men det gjør det ikke umulig å kjempe mot klimaendringene. Allikevel må man stille seg spørsmålet – er skeptikerne skeptiske fordi de ikke stoler på forskningen, eller fordi det ganger dem? Igjen; Hvem tjener på å være ”skeptiske”?

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

admin

  Kommentarer (4)

 1. Vigleik Aaring

  ()

  Utrolig enig med deg!!! Det er våre menneskelige handlinger som forurenser og skader miljøet. Å bevege høyre hånd mot venstre er en enkel handling, en handling vi mennesker styrer selv klarer og utføre. Det er slike enkle valg og handlinger som er med på å ødelegge verden.

  På samme måte som vi selv har ansvar for menneskeskapte miljø ødeleggende handlinger, har vi også ansvar for å reversere den negative utviklingen, men det kreves vilje og tro på at vi faktisk kan redde verden. Men vi må gjøre det i fellesskap. Hvis alle individer selv tar ansvar for sine handlinger er vi godt på vei… Men det er først i fellesskap vi faktisk kan komme i mål. De rike må gi avkall på mye av sin matrielle forbrukervelstand, og u land må få den økonomiske og kunnskapsmessige hjelp for en miljøvennlig utvikling. De fattige blir like viktige som de rike, alle mennesker har et ansvar for en bærekraftig utvikling, det er sårt å se at mennesket holder på å ødelegge sitt eget og andre arterts eksistensielle livsgrunnlag.

  Da er det ikke lengre viktig med hvilket religiøs standpunkt en har, hvor mye penger du sparer eller politisk ståsted, hvis fremtidens barn allikevel ikke har en jord de kan vokse opp i…

  Det er på tide å bruke vår menneskelige forstand og faktisk ta de grep som må tas, tross alt har vi fortsatt den evnen til å endre på våre handlinger, men da må hver enkelt ta ansvar og endre tankegangen!

 2. Kenneth

  ()

  Enig og bra innlegg. Liker spesielt godt at klimaskeptikere mener at kun deres "forskere" kan ha rett…:)

 3. Anonymous

  ()

  Ikke spar på bensinen! Bruk den mens vi lever for vi lever bare en gang! Etterkommerne av oss kommer jo til å bruke den opp selv…