Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.

Bærekraftig utvikling
"Jo mer utdannet en kvinne er, desto sunnere vil barna hennes bli." Foto: Nithi Anand/Flickr.com/CC-BY-2.0.
"Jo mer utdannet en kvinne er, desto sunnere vil barna hennes bli." Foto: Nithi Anand/Flickr.com/CC-BY-2.0.

I dag, den 11. oktober, feires den internasjonale jentedagen for fjerde gang. Dagen markeres for å øke den globale innsatsen for å sikre en verden fri for diskriminering av unge kvinner og jenter. Ikke bare har jenter  og unge kvinner rett på et trygt, utdannet og sunt liv – de sitter også inne med et potensial for å bli morgendagens ledere, både som mødre, arbeidstakere, gründere, mentorer og politiske ledere. Å investere i jenter, er å investere i et enormt mektig redskap for å møte verdens utfordringer i fremtiden. Jenter er fremtiden.

Men hvorfor en egen jentedag?

Jo, du må nemlig forstå:

 • At jeg er en jente,
  Og at minimum 3,5 milliarder andre er i «samme situasjon» som meg.
 • Jeg er 18 år,
  og vet at 700 millioner jenter i verden har blitt giftet bort før de ble like gamle som jeg er idag.
 • Jeg er fra Norge,
  60 millioner flyktninger i verden, og flere unge jenter enn du kan forestille deg, tørr ikke engang å drømme om å være i min situasjon.
 • Landet mitt tar inn 0,01% av disse flyktningene,
  og likevel slår eksperter alarm om seksuelle overgrep på asylmottak of flyktningsleirer verden over, spesielt mot unge jenter.
 • Statsministeren min er en kvinne,
  selv om kun 22% av de sittende på nasjonale forsamlinger i verden er av det kvinnelige kjønn.
 • Da jeg som 15-åring konfirmerte meg, konfronterte de eldre meg med at jeg da hadde blitt voksen, før de flirte litt for seg selv – 250 millioner jenter under 15 år blir giftet bort uten å være i stand til å forhandle om sikker sex, som dermed gjør de ekstremt sårbare for seksuelt overførbare infeksjoner og uønskede graviditeter.
 • Jeg lever et liv hvor jeg svært sjeldent er redd,
  men vet at en ung jente hvert tiende minutt dør, som følge av vold.
 • Jeg skal likevel innrømme at jeg så vidt klarer å holde hendene vekk fra fjeset gjennom en hel krigsfilm – men jeg er vet at unge jenter er spesielt utsatte for seksuell vold i slike situasjoner.
 • Jeg har gått på skole de siste 13 årene av mitt liv, og er langt ifra ferdig,
  har det slått deg at 62 millioner jenter i verden blir nektet tilgang på utdanning?
 • Senest igår klaget jeg på temperaturen på badet,
  før det gikk opp for meg at 1 av 3 kvinner mangler tilgang på toalett.
 • Jeg legger meg mett hver eneste kveld,
  vitende om at jenter har tre ganger så høy sannsynlighet for å lide av underernæring.
 • Jeg vet at min mor og far ville gjort hva som helst for å beskytte meg,
  derfor er det vanskelig å forestille seg at familier har solgt døtrene sine som sex-slaver for så lite som 14 amerikanske dollar.
 • Jeg lever i en verden hvor prostitusjon diskuteres som en menneskerett,
  og svelger derfor hardt når jeg ser på statistikk som sier at 4 av 5 ofre for menneskehandel er unge jenter.
 • Og ja,  jeg er likevel redd for å dø
  men stirrer med store øyne, da jeg får vite at kvinner mellom 15-44 år er mer utsatt for voldtekt og vold i hjemmet enn kreft, bilulykker, krig og malaria.
 • Jeg kjenner mine rettigheter godt,
  men jeg vet at hele 44 prosent av tenåringsjenter i verden (15-19 år) tror en partner eller ektemann har lov til å slå eller banke opp partneren sin under visse omstendigheter.
 • Jeg er en jente. Og jeg vil endre dette.

  Vil du?

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.