Mehmet Inan

Den 20. april holdt Amnesty International Norge et seminar om netthets og digital aktivisme. Seminaret holdt sted i Rockefeller, Oslo. Seminaret var fra klokken 9 til 16.

 

Amnesty International Norge la ut et arrangement på sine nettsider om et seminar kalt «Anonyme feiginger». På dette arrangementet kunne alle organisasjoner og privatpersoner melde seg på. Flere forskjellige aktører var representert som Kors På Halsen, Barneombudet, Mobbing Dreper etc.

Amnesty har tatt initiativet ved å ta opp et viktig tema som angår veldig mange mennesker. Vårt sosiale liv foregår jo på nettet. De forskjellige aktørene som var representert hadde et foredrag om erfaringer og kort om hvordan man kan løse slike problemer.

 

Yousef Assidiq var en av de som holdt et foredrag om personlige erfaringer. Han startet ved å debattere om ekstremisme, islam og romfolket. Han ble mobbet av anonyme feiginger som kommenterte under hans innlegg og kronikker. Han mente at han rett og slett bare ble kastet ut i medielivet. I dag får han et stort antall med trusler, samt får også mange av hans nære trusler.

 

Etter hvert foredrag så hadde vi korte pauser hvor vi hadde tilgang til frukt og drikke. Neste foredragsholder er Elisabeth Staksrud.

 

Elisabeth er førsteamanuensis for Medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Elisabeth har hatt lang erfaring med å jobbe med barn og unges nettbruk. I lang tid har hun prøvd å få nettet til å være tryggest mulig. Hun har vært med på flere forskjellige konferanser ang. temaet om trygg nettbruk.

Elisabeth har tidligere skrevet en doktorgradsoppgave om nettsamfunnet goSupermodel. goSupermodel er et spill som tilhører watAgame. Dette spillet går ganske enkelt ut på at du kan lage en modell og style den. Du kan kjøpe klær og sminke til modellen din med virtuelle penger. Uansett om dette spillet er gratis å spille, bruker norske barn over 650.000 kroner for å kjøpe virtuelle penger slik at de kan style modellen sin. Problemet med dette er at dersom det kommer ny kolleksjon med klær på spillet, så vil de gamle klærne dine forsvinne.

 

Når Elisabeth brukte makt og krefter for å få orden i dette spillet så fikk hun et stort antall med trusler. «Du skal dø!» stod det i en SMS. Anonyme feiginger. Elisabeth hevder at hun ikke hadde vært redd dersom det samlet seg en gjeng med 6-åringer foran huset hennes en kveld.

 

En annen ting som vekket min oppmerksomhet under seminaret var en jente kalt Juliane Asdal. Juliane startet en anti-mobbekampanje som ble en suksess for veldig mange. På en alder av 15 engasjerer hun seg om mobbing. Anti-mobbekampanjen hennes heter «Stop it!»

Media skriver heller om «Justin Bieber» enn viktige samfunnsproblemer hevder Sandra Borch, leder for Senterungdommen. Sandra Borch er en av foredragsholderne som holdt et foredrag om hennes erfaring med mobbing. Hun har ofte blitt mobbet pga. hennes størrelse. «Toppbloggerne i Norge har et ansvar med å ha det forbildeanvaret» sier Sandra.

 

Det ble holdt veldig mange foredrag og en som også vekket min interresse var Heidi Nordby Lunde. Hun er i dag Høyre-politiker og tidligere blogger med navnet «VamPus». Navnet «VamPus» var hennes anonyme navn på bloggen sin. Anonymitet er en bra ting, så lenge det ikke misbrukes. Et sitat som jeg synes var veldig tankevekkende fra VamPus var; «Hvis det eneste de kommer med er om at jeg er stygg, feit og dum; så har jeg rett.»

 

I løpet av dette seminaret så lærte jeg veldig masse; takket være de fantastiske foredragsholderne.

 

Tusen takk til Amnesty International Norge for et vidunderlig lærerikt seminar.

 

(Bilder tatt av Mehmet Kaan Inan)

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

Mehmet Inan

    Kommentar (1)