Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.

Tusenvis av barn i Mexico blir foreldreløse, rekruttert til narkotikakarteller eller drept som et resultat av narkokrigen i landet. // Ted McGrath, Flickr
Tusenvis av barn i Mexico blir foreldreløse, rekruttert til narkotikakarteller eller drept som et resultat av narkokrigen i landet. // Ted McGrath, Flickr

Over 60 000 er drept og 25 000 savnet i løpet av de syv siste årene. Drapstallene fra 2010 «danker ut» Afghanistan, og hele 97% av drapssakene er uløste. I begynnelsen av Januar 2011 ble hele 53 mennesker drept på under 72 timer i  Ciudad Juarez og Redd Barna rapporterte i 2012 at over 4 000 uskyldige barn var drept, 3 700 var blitt foreldreløse og over 400 rekruttert til narkotikabandene. Narkokrigen i Mexico ble av nyhetskanalen Aljazeera nylig sammenlignet med den islamistiske militante gruppen ISIL, og konflikten er likevel glemt på den globale dagsordenen. Det er på tide at verden åpner øynene for mer enn Mexicos tropiske ferieparadis, sine tradisjonelle tacos og gigantiske sombreros. 

Hvordan kan det ha seg at en slik katastrofal og humanitær katastrofe foregår på dørstokken til dagens verdenspoliti? Hvordan kan så mange menneskeliv ha gått tapt i en krig som er ukjent for de aller fleste? Og hvordan kan det i det hele tatt være sant at en så brutal konflikt får så lite oppmerksomhet i media?

I den meksikanske narkotikakrigen kjemper meksikanske styrker mot ulike narkotikakarteller som har utviklet seg til å bli store, velorganiserte, og tungt bevæpnede grupper. Kartellene skaper både enorme voldsbølger, frykt og truer den meksikanske statens suverenitet. Som et resultat av dette, satt President Felipe Calderón foten ned og erklærte krig, og fremmet et ønske om å forebygge både vold og smugling av ulovlige, narkotiske stoffer fra Sør- til Nord-Amerika. I retur for stoffene, mottar kartellene enorme pengesummer og våpen som holder både motivasjonen og krigføringen levende.

Skylden for den meksikanske narkokrigen kan fordeles på mange, men landets plassering mellom verdens største forbrukernasjon og eksportører er utvilsomt vesentlig. Det samme er tilgangen til både heroin og kokain, samt drastiske endringer i det globale narkomiljøet, og korrupsjon innenfor meksikanske myndigheter. Det er heller ikke til å stikke under en stol at fattigdom, også her, dessverre spiller en viktig rolle.

Disse guttene vokser opp med to muligheter. Å ta del i narkomiljøet som gir sikkerhet og gode inntekter.

Disse guttene vokser opp med to muligheter. Å ta del i narkomiljøet som tilbyr et sikkerhetsmiljø og fristende inntekter, eller å leve i frykten av å bli drept.   // Josh Rushing, Flickr

Det finnes ingenting korrekt med at flere unge meksikanere blir nødt til å innrette sine liv etter narkotikakarteller, fordi deres muligheter i samfunnet er for få. Man får valget mellom å motta en bedre lønn og et fripass til sikkerhet for hele familien din hos et kartell – eller å leve et liv i frykt om hva som vil hende deg. Drapsstatistikken i den meksikanske narkokrigen viser at meksikanske myndigheter ikke lenger har kontroll og at internasjonal hjelp er på randen til å bli ytterst nødvendig.

“Mexico has made a mistake. Alone, it fights a war against
a global phenomenon that only matters to a few.”
― Sabina Berman, meksikansk forfatter.

Dersom en venn er på randen til å mislykkes, hjelper du han opp. Dersom en venninne ikke klarer å takle alt som stadig bryter henne ned, hjelper du henne å bekjempe det. Dersom en stat som Mexico er på vei til å bryte sammen, reagerer vi. Nulltoleranse for barnemord, rekruttering av barnesoldater og drap på journalister gjelder ikke kun i Syria og Midøsten. Hva som foregår i Mexico er et globalt problem, som før eller siden både vil ramme meg, deg og denne felles vennen vår. Noen må ta ansvar – ferieparadiset er på vei til å drukne i størknet blod.

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.