Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.

Jenter som blir ofre for barnebryllup er ofte giftet vekk til langt eldre menn enn dem selv. Foto: tooyoungtowed.org
Jenter som blir ofre for barnebryllup er ofte giftet vekk til langt eldre menn enn dem selv. Foto: tooyoungtowed.org

Hvert år blir rundt 13.5 millioner jenter giftet bort før de fyller 18 år. 1 av 9 jenter blir giftet bort i en alder under 15 år. I land som Niger, Chad og Bangladesh blir over 60% av jentene giftet bort i en alder under 18. Barnebryllup truer jentenes liv, helse og det begrenser deres muligheter videre i livet. Dette gjelder spesielt land som er under utvikling. Jenter som blir tvunget til å gifte seg i ung alder risikerer å bli gravide, mens de selv ennå er unge. Dette fører ofte til komplikasjoner i svangerskapsukene og når de skal føde. Slike komplikasjoner er en av de ledende grunnene til at eldre ungdommer i utviklingsland dør. Tenk deg en 13 år gammel jente, som må forsørge seg selv og sitt eget barn. For oss som bor i et land som gir jenter så mange muligheter er det nærmest uvirkelig å tenke på slike hendelser. Noe noen av oss ikke vet er at dette er realiteten til flere unge jenter rundt om i hele verden i dag.

Verden i dag har vitnet flere ulike saker når det kommer til barnebryllup, og høyst flertallet av sakene har resultert med brutale og nærmest uvirkelige konsekvenser.

Som for eksempel Aisha Bibi fra Afghanistan som ble kjent verden rundt i 2009. I en alder av 14 år ble hun giftet vekk til en mann som kjempet for Taliban. Mens hun var gift til denne mannen ble hun og mishandlet på de mest brutale måter. Når hun fylte 18 år prøvde hun å flykte fra ekteskapet, men det resulterte med at hun ble funnet og brakt tilbake til sin voldelige ektemann. Ektemannen og hans to brødre tok med Aisha til et fjell hvor de kuttet av hennes nese og ører, og lot henne være igjen på fjellet for å blø i hjel. Aisha ble senere reddet av det amerikanske militæret som fant henne med store skader. I dag bor Aisha Bibi i USA, studerer og ønsker i nærmeste fremtid å utdanne seg som politi for å kunne beskytte andre kvinner og barn.

Aisha Bibi var offer for flere brutale overgrep. Hun ble straffet ved at hennes ører og nese ble kuttet av, etter et forsøk på å rømme fra ekteskapet sitt. Foto: theinspirationroom.com - Time Magazine

Aisha Bibi var offer for flere brutale overgrep. Hun ble straffet ved at hennes ører og nese ble kuttet av, etter et forsøk på å rømme fra ekteskapet sitt. Foto: theinspirationroom.com – Time Magazine

Et annet eksempel er Sahar Gul, også fra Afghanistan. Faren hennes døde da hun var ung, og hun ble sendt rundt blant slektninger. Dette foregikk til hun i 9 års alderen ble fast bosettende hos stebroren sin. Kona til stebroren klarte å overtale broren til å gifte henne vekk, selv om alderen hennes var under 16 år (Den lovlige giftealderen i Afghanistan). Hun ble giftet vekk til en mann i 30 årene, som kjøpte Sahar Gul for omtrent $5,000. Mannen som kjøpte Gul giftet seg med henne, og tok med henne hjem til foreldrene sine. Der ble hun tvunget til prostitusjon og banket opp. Gul rømte til naboene, og sammen anmeldte de Gul sin ektemann og hele familien til politiet. Politiet bestemte tilslutt å gi Gul tilbake til den voldelige familien, hvis de lovte å ikke torturere henne mer. Familien låste henne inne i kjelleren med flere dyr. Der ble hendene og bena hennes bundet med tau. Hun sov på gulvet uten madrass, og det eneste hun fikk var brød og vann. Hun ble banket opp jevnlig. Hennes ekte mann, og ektemannens far hadde dratt av store deler av hennes hår og flere av hennes finger negler. Hun ble utsatt for jevnlige overgrep, og faren til ektemannen ble blant annet dømt for å ha slått henne med pinner, bite henne på brystet, sette inn varmt jern i ørene og vaginaen hennes og mye mer. I dag befinner Sahar Gul seg på et afghansk kvinne senter hvor hun får hjelp til å komme videre i livet. Sahar Gul har den samme drømmen som Aisha Bibi.

Er dette noe unge jenter, generelt NOEN skal fortjene i det hele tatt?

Fleste jenter giftet vekk i en ung alder blir ofre for flere overgrep. Foto: Flickr.com/PlanAsia

Fleste jenter giftet vekk i en ung alder blir ofre for flere overgrep. Foto: Flickr.com/PlanAsia

Er et barn kun et objekt som kan loves vekk og bli kjøpt? Bli byttet, utnyttet, knust, teipet sammen og så bli knust igjen?

Aisha Bibi og Sahar Gul er begge unge jenter utsatt for barnebryllup og ekstreme overgrep. Begge disse jentene har nydelige drømmer de vil oppnå, noe de mest sannsynlig vil klare. Men hva med alle de unge jentene som den dag i dag fortsatt er utsatt for barnebryllup? Aisha og Gul er kun 2 jenter, og beklageligvis vil de færreste jentene klare å bli reddet fra et fangenskap der hvor de blir utsatt for overgrep på de mest utenkelige måter daglig. Mens du sitter og leser denne teksten er det nok flere unge jenter som opplever det Aisha Bibi og Sahar Gul har vært gjennom. Det er på tide å stå opp for unge jenter, og generelt alle barn som er ofre for barnebryllup. Det er kun feigt å utnytte barns naivitet til å kunne gjøre hva en ønsker å gjøre med dem. Ingen unnskyldning er god nok for at noen barn skal oppleve noe av det Aisha og Sahar har vært gjennom.

FN sin barnekonvesjon sier blant annet:

«Alle barn er like mye verdt».

Så selv om det ikke angår dine, våre barn/søsken skal det likevel spille en rolle.

«Alle barn har rett til beskyttelse og alle barn har rett til fritid, lek og hvile».

Det vil si at ingen barn, både jenter og gutter skal bli tatt fra dem deres rettigheter. Ingen jente skal i en alder av 9 år bli misbrukt, giftet vekk, lage mat til en hel familie etc. Hun skal ut å leke, hun skal ha en barndom, hun skal føle seg beskyttet, hun skal gå på skole og noe av det jeg mener er det viktigste: Hun SKAL bli hørt. For ALLE barn, uavhengig av NOE SOM HELST er verdt like mye. Hva hadde du gjort hvis det var nettopp du som skulle giftes vekk i morgen til en person som er langt eldre enn deg selv?

Men hva er det som kan stoppe barnebryllup?

Utdanning, utdanning og atter utdanning.

Her mener jeg først og fremst utdanning til de unge sjelene som blir utsatt for barnebryllup. De skal vite om sine rettigheter, de skal vite at de er verdt like mye som deg og meg. De skal vite hvor de kan dra, hva de kan gjøre hvis de blir utsatt for dette. De skal vite at det er en stor verden utenfor deres egen. Her er det viktig at folk som deg og meg som har de fleste godene servert på sølvfat står opp for våre yngre medmennesker, og blir deres stemmer i kampen mot barnebryllup. Det trengs ikke bare utdanning til de unge sjelene, men til hele lokal befolkningen i land hvor barnebryllup er populært. Utdanning handler om å opplyse, å gi kjennskap om noe som er ukjent for en person. Ulike myndigheter i ulike land hvor barnebryllup er et problem er nødt til å slå hardt ned på all form for barnebryllup. Slutten på barnebryllup starter nå.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.