Mehmet Inan

«Det eneste de vil er å ødelegge meg, styret mitt og det fantastiske Tyrkia.» sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan under en pressekonferanse 18. juni 2013. 

Natten 4. juni samlet en gjeng med demonstranter seg utenfor Taksimplassen i Istanbul. Demonstrantene satte seg rundt hele Taksimplassen de to første timene den natten. Politiet reagerte sterkt på dette og demonstrantene ble hisset opp. Til slutt endte det med at demonstrantene brukte våpen og molotovcocktails mot politiet. Dette var en gjeng på rundt 30 mennesker.

Tyrkisk politi reagerte veldig sterkt etter de ble angrepet av demonstrantene. De reagerte ved å kaste tåregass og vannkanon mot demonstrantene. Det var bare om natten demonstrantene demonstrerte. Politiets reaksjon mot demonstrantene vekket oppsikt i internasjonale medier, i og med at politiet rett og slett bare slo ned demonstranter de så. Natten var over, og demonstrantene fortsatte i flere dager til.

Veien til Taksimplassen. Foto: Mehmet Kaan Inan.

Det som var veldig sprøtt og veldig tankevekkende i internasjonale medier var at tyrkisk media ikke skrev eller kringkastet om disse hendelsene før dag 10 etter at internasjonale medier snakket om dette.

Tyrkisk media pleide heller å skrive og kringkaste om matprogrammer, nyheter uten disse hendelsene og ekteskapsprogrammer. Dette var et bevis på at tyrkisk media blir styrt av den tyrkiske regjeringen.

2 mennesker ble drept under demonstrasjonene de ti første dagene, og demonstrasjonene økte bare for hver dag som gikk. Demonstrasjonene startet på grunn av at den tyrkiske statsministeren viste fram et prosjekt hvor de skulle bygge et kjøpesenter i midten av Taksim-plassen. Taksimplassen har vært et historisk sted for veldig mange mennesker i Tyrkia og i Europa, og eldre borgere var imot dette prosjektet.

Alle politimenn var rustet med gevær. Foto: Mehmet Kaan Inan.

Erdogan kunngjorde at «Uansett hvor mye dere demonstrerer og hvor mange som blir skadet og dør; så skal dette prosjektet realiseres. Dette er et skritt fram for moderniseringen av Tyrkia.» Demonstrasjonen som startet på grunn av byggingen av et kjøpesenter, endret seg mer til å bli demonstrasjon mot styret til Erdogan.

Türk Komünist partisi (Det tyrkiske kommunistiske parti) og CHP (frihetspartiet) antas å være en stor del av demonstrantenes ståsted. Nedover Taksimplassen er det en lang gate med veldig mange internasjonale butikker. Denne gaten blir brukt til at demonstrantene går rundt med aviser kalt «Sol» som er de venstreradikale, de holder også taler med musikk inne mellom som handler om frihet. Flere plakater er hengt opp rundt i området hvor det står «Recep Tayyip Erdogan er diktator. Vi har rett til å si vår mening!»

Politibil som gjør seg klar til å møte demonstrantene. Foto: Mehmet Kaan Inan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg, Mehmet var på Taksimplassen den 23. juni. Over 30 busser stod på rekke og rad, full av politimenn. Flere polititanks gikk rundt i området og vi hørte rykter om at demonstrasjonen startet klokken 19.00. Klokken nærmet seg syv og politimenn gikk ut av bussene for å kle på seg skuddsikre vester og beskyttelse. Politiet hadde alltid gevær i hånden.

Politite valgte å sperre området rundt Taksimplassen grunnet de visste at demonstrantene ville komme tilbake. Det de gjorde var flere hundre politimenn holdt hender og gikk mot folkemassen slik at de gikk ut av området. Vi ble varslet av politiet om å dra og de sa at vi kunne få konsekvenser av å være der lenger. Politiet stod med skjold rundt hele området og ventet på demonstrantene.

Demonstrantene har ødelagt store deler av området. Foto: Mehmet Kaan Inan.

Jeg slo deretter på tyrkisk tv for å se hva som skjer på Taksimplassen akkuratt nå, og det jeg så var at tanksene skjøt med vannkanon og tåregass mot demonstrantene. En slektning av meg er politi og var med oss under oppholdet til Taksimplassen. Han sa at regjeringen var nødt til å hente politimenn fra andre byer i Tyrkia, grunnet demonstrantmassene bare økte og økte.

Recep Tayyip Erdogan holdt pressekonferanse lørdag ettermiddag i Ankara. Sitater som «Hva er det dere driver med? Vil dere gi oss dårlig rykte? Er det landet vårt dere vil ødelegge? Svar meg kjære venner.» startet han talen sin med. «Uansett hvor mye dere skriv repå Twitter, så må dere huske at vi står sammen uansett hva og Twitter kan ikke redde noen» sa han.

Taksim-meydani, hvor demonstrasjonene startet og pågår per dags dato. Foto: Mehmet Kaan Inan.

Jeg valgte å gå rundt i området og spørre tyrkere om hva de mener om saken. Svar som «Tyrkia har blitt en av verdens beste land etter Recep tok over. Han kan ikke gå av» og «De prøver for hardt. Sånn jeg kjenner Recep så er han en sterk og modig mann, og han kommer aldri til å gi opp med å gjøre Tyrkia til Tyrkia».

Politistyrkene som var tilstede under demonstrasjonene har fått honorar på ca. 3000 norske kroner og noen av de har i tillegg fått 7 dagers ferie med hotell.

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Mehmet Inan