Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.

En brutal kampanje mot homofile menn farer gjennom Tsjetsjenia, forklarer Human Rights Watch. Over 100 homofile menn er blitt pågrepet og fraktet til en konsentrasjonsleir like utenfor den Tsjetsjenske hovedstaden, Groznyj.

Konsentrasjonsleir, Tsjetsjenia

Novaya Gazeta, en selvstendig lokalavis, forteller at homofile tsjetsjenere blir torturert og holdt fanget i en gammel militærbase 19 kilometer utenfor den tsjetsjenske hovedstaden, Groznyj.

Natalia Poplevskaya, fra det russiske LHBT nettverket, forklarer at fangene blir torturert med elektriske støt og bank. I tillegg til dette blir fangene oppfordret til å røpe andre homofile. Myndighetene oppretter falske profiler på datingnettsider for å lure homofile til å ta kontakt, og så føre dem til konsentrasjonsleiren. Så langt er tre dødsfall blitt rapportert fra konsentrasjonsleiren.

I Russland blir det stadig vanskeligere å være homofil. Det blir sett på som en skam å ha en “utradisjonell” seksuell orientering. I Tsjetsjenia er situasjonen spesielt ille. Tsjetsjenia er en selvstendig republikk innenfor Russland, og støtter dødsstraff for homofile relasjoner. I tillegg til dette blir venner og familie av enhver homofil oppfordret til å drepe sagt homofile. Disse tilfellene blir referert til som “æresdrap”. Disse æresdrapene er for å fjerne all skam relatert til homofile. Det er så feil å være homofil at familier, de som skal elske deg over alt på jord, ikke tolererer at du eksisterer. De tsjetsjenske myndighetene gjør ingenting for å hindre konsentrasjonsleiren, eller den generelle homofobien, og benekter eksistensen til enhver tsjetsjensk  homofil. Alvi Karimov, den tsjetsjenske regjeringens talsperson, forklarer det at, “Du kan ikke arrestere eller undertrykke folk som rett og slett ikke finnes innenfor Republikken. Dersom det var slike folk (homofile) i Tsjetsjenia, ville ikke politiet trengt å ha noe å gjøre med dem, for deres slektninger ville sendt dem et sted der det ikke er mulig å komme tilbake fra”.

Homofobien som skjer over hele kloden er helt feil, og Tsjetsjenia er et ekstremt eksempel på dette, med handlinger som bryter menneskerettighetslover, som æresdrap og konsentrasjonsleirer. Menneskeheten er nødt til å akseptere forskjellene blant oss, og forstå at hat ikke gjør noen godt. Norge har kommet svært langt når det gjelder rettene til LHBT+, men til og med vi har en lang vei å gå. Vi er fremdeles nødt til å kvitte oss med uformelle og “tilfeldige” homofobiske kommentarer, som å slenge rundt med vitser om hvor “jævla homo” vennene våre er. Vi er nødt til å være med og gjøre verden til et sikrere sted for enhver homofil, lesbiske, transperson og alle andre som identifiserer seg som LHBT+. Konsentrasjonsleiren i Tsjetsjenia er ikke bare tsjetsjenerne sitt problem, men vårt også. 

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.