Kaisa Haugen

Kaisa Haugen

Kaisa (18) fra Hell i Stjørdal kommune. Hun går på Bybroen videregående skole i Trondheim. Kaisa er opptatt av menneskerettigheter, og har generelt stor interesse for politikk og samfunn.

Foto: Gage Skidmore

I forrige uke skulle president Trump gi æresmedalje til to krigsveteraner som tilhører Navajo stammen, og under talen spøkte han med ordet ”Pocahontas”. Dette var sant nok ikke rettet direkte mot veteranene, men likevel viste en stor mangel for respekt for et historisk undertrykt folk.

Dette fordi  ”Pocahontas” bygger på stereotyper av amerikanske urbefolkninger som mange opplever som meget støtende, faktisk til de grader at det betegnes som en ”racial slur”.

Disse utsagnene kommer også rett etter at Thanksgiving ble feiret over heile USA, en tradisjon som har stått lenge, men som har et dystert opphav som ikke mange er klar over.

Som skoleelev i USA lærte jeg at vi feiret Thanksgiving for å markere det gode samarbeidet og harmonien som oppsto mellom pilgrimene og urbefolkningen i USA. Det var ikke før senere at jeg forsto hva som egentlig skjedde; den ubehagelige sannheten om massemord og flere århundre med undertrykkelse.

 

Det er faktisk slik at for mange urfolk er Thanksgiving en sørgedag, i hvert fall ikke noe som skal feires.

Den faktiske sannheten om Thanksgiving er et ganske godt eksempel på hvordan mange land fortsatt fornekter sin  dystre historie om hvordan deres urbefolkninger har blitt og blir behandlet.

Verden over blir urbefolkninger fortsatt frarøvet sine  landområder og naturresurser, og det var ikke lenge siden deres barn ble tatt fra familiene sine og sendt på kostskole for at de skulle bli ”siviliserte”. Dette skjedde ikke bare i USA, men også i Australia og til og med her i Norge.

At president Trump er i stand til å vise så lite respekt ovenfor et spesielt utsatt og undertrykt folkeslag finner jeg helt forkastelig. Spesielt foran to krigsveteraner som har ofret mye for å beskytte det landet som har gjort urett mot dem og deres folk.

Dette er fullstendig uakseptabelt adferd, spesielt med tanke på den historiske konteksten. Trist nok er det også i tråd med det vi nå nærmest forventer av president Trump .

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Kaisa Haugen

Kaisa Haugen

Kaisa (18) fra Hell i Stjørdal kommune. Hun går på Bybroen videregående skole i Trondheim. Kaisa er opptatt av menneskerettigheter, og har generelt stor interesse for politikk og samfunn.