Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.

Likestilling er kult, og det vet de fleste. Dessverre ser det ut til at Norge ikke har fått den fullverdige listen over alle punktene likestilling burde dekke. Eggdonasjon, for eksempel, er en helsetjeneste vi ikke bryr oss noe særlig om- det er jo ulovlig her i Norge. Sæddonasjon, derimot, det har foregått siden 1930.

Kenny Louie

Alle burde ha muligheten til å starte sin egen familie. Foto: Kenny Louie

Takket være sæddonasjon er flere-tusen fantastiske norske barn blitt født, og foreldre, som aldri hadde trodd de ville få muligheten til å føde egne barn, fått den sjansen. Ikke nok med det, men sæddonasjon reduserer stigma rundt det å være en infertil mann. Beklageligvis kan vi ikke si det samme når det gjelder kvinner, og det å være en infertil kvinne.

Så, hva skjer når det er en kvinnes kropp som ikke ser ut til å gjøre som den burde? Hva skjer når en kvinne blir diagnostisert som “infertil”?

Selv om hele 2% av alle norske kvinner er infertile, mener Norge at eggdonasjon er feil. Eggdonasjon er ikke lovlig, og blir derfor ikke tilbudt i dette vakre landet vårt. Vi har teknologien- det er ikke slik at Norge ikke vet hvordan eggdonasjon fungerer, eller hvordan det kan være en fordel for landet vårt. Regjeringen vet at eggdonasjon, som sæddonasjon, vil tillate flere søte små barn til å vokse opp i våre gater, men de har rett og slett ikke lyst til at det skal være lovlig å fullføre her i Norge. På grunn av dette er infertile kvinner nødt til å reise til land som Danmark for å få den helsetjenesten de ønsker. Flere tusen kr går til fly, bosted, og helse regninger, når det kunne ha gått inn i det norske systemet.

Debatten om sæd og eggdonasjon er rett og slett enda et spørsmål om hvorvidt kvinner burde få bestemme over sin egen kropp eller ikke. Kan ikke vi, kjære Norge, få bestemme selv om vi ønsker eggdonasjon? Kan ikke vi, kjære Norge, gjøre det lettere for infertile nordmenn å bli foreldre?

Vi har vært tydelige om våre meninger på likestilling; #MeToo har vært hovedtema i våre største nyhetskilder, vi har strømmet alle gater som del av den internasjonale Women’s March Day, og har forsørget for kjønnspoeng i forskjellige yrker og utdannelser, slik at det skal være likere antall av alle kjønn som deltar. Kan vi ikke da også skaffe likestilling i muligheten til å bli forelder?

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie Lapingcao Nielssen

Stella Marie (16) fra Kongsberg. Hun går på Lillestrøm videregående skole. Stella Marie er blant annet opptatt av menneskerettigheter og likestilling.