Julie Sætre

Julie Sætre

19 år gammal, og bur og studerer i Bergen. Eg er svært glad i nynorsk, samt internasjonale spørsmål som omhandlar bekjemping av fattigdom, kamp for å styrke kvinner si stilling og utdanning til alle.

Jinda Meslem. Foto: Privat.
Jinda Meslem. Foto: Privat.

Møt Jinda. Jinda Meslem. Hun er en 24 år gammel kvinne, som kom til Norge for snart tre måneder siden. Hvorfor kom hun hit? Fordi hennes hjemsted, den syriske byen Raqqa, nå er i IS’ hender.

Jinda har sagt ja til at jeg skal stille henne noen spørsmål. Spørsmål som fører til svar som kanskje vil oppheve noen av fordommene mange har mot våre nyankomne landsmenn. Jeg håpte på svar som viste hvor like de faktisk var oss «typiske» nordmenn.

Jinda Meslem. 24 år gammel. Raqqa. IS. FLUKT. Dette er hennes stikkord.

Raqqa er en by nord i Syria. Det var en av de første byene i Syria hvor IS tok kontrollen, og motstanden er svak. Jinda forlot byen i mai 2015, men kom likevel til Norge for bare nesten tre måneder siden. Hvor har hun vært i mellomtiden? Hjemløs.

Jinda samlet penger, og måtte forlate sin familie i Syria. De kjempet for henne. IS drev henne ut fra hennes hjem. Sammen med en gruppe fra nærmiljøet gikk hun til Tyrkia til fots, uten særlige eiendeler.

Buhar jinda

Jinda Meslem (FOTO: Privat)

Fra Tyrkia tok hun båtveien til Hellas. Hun forteller at det var vanskelig å få tak i billetten, som kostet 1300 amerikanske dollar. På båten følte de seg aldri trygge, og de fryktet mange ganger at båten skulle synke. I en falleferdig båt var det ikke urealistiske tanker heller.

Etter den dramatiske båtturen gikk hun videre nordover til fots. Gjennom Makedonia, Serbia og Ungarn. Hun forteller at turen var både svært lang og svært vanskelig. Ikke noen steder ble hun ønsket velkommen. Deretter kom hun til Norge.

Jinda Meslem er flyktning. En kurdisk flyktning fra Syria, som ikke har en fremtid i sitt hjemland. Hun forteller meg gjentatte ganger om hvor gjestfrie nordmennene er, og hvordan hun er så forelsket i landet vårt. Hun sender også tanker tilbake til Syria. Til hennes foreldre og søsken, som ikke enda har skaffet penger til å komme seg i sikkerhet.

«Skaffet penger til å komme seg i sikkerhet». Noe er veldig galt med den setningen.

Hun ønsker å se familien sin igjen. Hun ønsker at de skal komme seg ut av det krigsherjede Syria. Hun øsnker at familien skal være trygg. Slik som henne.

Møt Jinda. Jinda Meslem. 24 år. Sivilingeniør. Fra Syria. Ny nordmann.

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Julie Sætre

Julie Sætre

19 år gammal, og bur og studerer i Bergen. Eg er svært glad i nynorsk, samt internasjonale spørsmål som omhandlar bekjemping av fattigdom, kamp for å styrke kvinner si stilling og utdanning til alle.