Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.

zelda_501

Hei jenter,

Ja, det er slik at samfunnet har høye krav til hva vi skal oppnå. Vi skal oppnå gode resultater på skolen, ha et spennende og sosialt liv utenom skolen, ha en eller flere spennende hobbyer, vi skal trene, se bra ut, ha kule klær, -lista er lang. Likevel tør jeg påstå at disse kravene ikke settes av «samfunnet»som usympatisk skygge over livene våre, men av oss, jenter. Sett av fem minutter til å studere gutter. Mens jenter føler de «aldri er bra nok», er gutter stikk motsatt.

En jente som får tilbake en prøve med et godt resultat vil kanskje tenke «ok fint, nå MÅ jeg trene, hvis ikke blir jeg tykk, stygg og lat». En gutt som får tilbake en prøve med godt resultat vil kanskje tenke: «Jeg er jo bare BEST». Jeg er ikke riktig sikker på hva dette kan komme av, men jenter er ofte mye mer selvkritiske enn gutter.

Hva kan vi gjør for å forandre dette?

Jo, hør her jenter. Vi kan begynne med oss selv. Når jeg sier at «samfunnet har høye krav»er det nok mange som er enige i dette. Vi presenteres for et ideal som er tilnærmelsesvis umulig å oppnå.  Men hvem er samfunnet? Det er vi, det. Jenter, og kvinner, utgjør 50% av samfunnet. Hvis det skal skje en forandring, må vi begynne å gjøre forandringer i måten vi tenker på.

Jeg vil tørre å påstå at svært få jenter, kanskje ingen, bryr seg om hvordan andre ser ut, hva de andre gjør på fritiden eller hvor suksessfulle de andre er. Alle er opptatt av seg selv. Jo visst sammenligner vi oss med andre, men vi er ikke veldig kritiske mot andre. Vi er kritiske mot oss selv.

zelda_501

Media har et ansvar

I høst har jeg sett på en og annen episode av programmet «Det Nye Jenta». Programmet beskrives som «ikke en tradisjonell modellkonkurranse.» Vinneren av konkurransen må nemlig kunne inspirere andre jenter. Etter et par episoder av TV-serien satt jeg igjen med et inntrykk av at «å inspirere»andre jenter skjer gjennom fokus på mote, trening og helse, og ikke minst utseende.

Bloggeren Caroline Berg-Eriksen, bedre kjent som fotballfrue, var en av seriens programledere. Jeg stiller meg i rekken av folk som er drittlei fortballfrue. Drittlei av folk som bruker hele livet sitt på å«inspirere»jenter og kvinner.

Hvorfor føler vi at vi trenger blogger og TV-serier som skal fortelle oss hva vi skal spise, hvordan vi skal trene og hva vi skal ha på oss? Det eneste det fører til, er at vi jenter psyker oss selv og hverandre ut. Vi skaper arenaer der vi får fram alle idealer vi må oppnå, og jeg tror at i de fleste tilfeller føler jenter seg verre etter å ha sett slike TV-serier eller lest slike blogger. Hvorfor kan vi ikke bare gjøre som menn, la hverandre være i fred? Er det noen som har lagt merke til at det finnes svært få blogger og TV-serier som skal inspirere menn? Hvor er ekvivalenten til «Det Nye Jenta»for gutter? Nei, den finnes ikke.

Mens jenter stadig mottar impulser som sier at vi må se bedre ut, ha kulere klær og spise sunnere mat, slipper gutter unna. De kan fokusere på viktige ting, slik som utdannelse, mens jenter stikker kjepper i hjulene for seg selv og andre. Media tjener seg rike på jenters dårlige selvbilde, og vi bare lar dem holde på.

I en verden der motebransjen og media sender signaler om at du ikke er bra nok som du er, mener jeg det minste vi jenter kan gjøre er å bygge hverandre opp. Det vil si at vi for eksempel IKKE lager TV-serier som «Det Nye Jenta». Det vil si at vi IKKE hjelper til med å skape enda strengere idealer for jenter gjennom blogger. Kan vi ikke bare, pleece, drite i det, da? – slappe av litt, gi litt f…

En nasjon flinke jenter

Dette voldsomme fokuset på eget utseende, egne prestasjoner, egen verdi og egen popularitet ødelegger oss jenter. Min oppfatning av det hele, er at jenter ofte lar seg kue av merkelappen «flink pike». Vi psyker oss selv ut, diagnostiserer oss selv som «flinke piker». Det blir en ond sirkel, der man blir utbrent. Man strever for å være perfekt, kaller seg selv «flink pike», og blir enda mer utmattet. Det forplikter å være flink pike. For å ta tilbake makten mener jeg jenter må begynne å være litt mer fornøyd med seg selv. Har du jobbet en hel dag med skolearbeid? Så bra. Nei, det er ingen andre enn deg selv som krever at du skal ut å trene nå. Slapp av.

flink pike

Jeg tror ikke på at jenter har dårligere selvtillit enn menn fra naturens side. Jeg tror heller ikke jenter er mer forfengelige og mer opptatt av hva andre synes om dem. Av en eller annen grunn har det bare blitt slik, og jeg vil at vi skal forandre på det. Vi er en nasjon flinke jenter. Men la begrepet «flink pike»dø ut, vær så snill. Det er et nedlatende begrep, en dinosaur, fra 60-tallet som nærmest smaker svakhet. Det er et begrep som ble brukt som hersketeknikk både da og nå. Det er ikke en svakhet å være flink. Det er svært positivt.

Jenter må bare slutte å tro de må være flinkest i alt, for i det hele tatt være flink.

Det er helt ok å være skikkelig dårlig i engelsk, hvis du er flink i matte. Du er fremdeles flink.

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Nora Eklo

Nora Eklo

Jeg er 18 år, og går studiespesialisering på Katta i Trondheim. Der tar jeg fagene samfunnsøkonomi, rettslære og engelsk litteratur. Jeg interesserer meg for politikk og samfunn, og er glad i å skrive. Først og fremst vil jeg fokusere på miljø og menneskerettigheter, det er de to temaene jeg brenner mest for. Andre ting jeg liker er bøker, kaffe, internett og konserter.

    Kommentar (1)

  1. Katharina

    ()

    Eg er absolutt heilt einig i det du skriv! Det er ALT for mange som slit psykisk i dag, spesielt jenter. Som aldri er bra nok. Eg er så lei av at vi alltid skal samanlikne oss sjølv med andre, utan at eg kan seie at eg er noko betre sjølv, desverre. Vi må byrje å innsjå at vi er bra nok, og at vi faktisk ikkje treng å vere best i alt sjølv om nokon andre er god i noko. Det kan også skape veldig mykje unødvendig splid mellom jenter… Eg håper at vi snart sjølv kan vere med på å endre dette til noko betre!