Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.

Segregeringsskilt fra Apartheid i Sør-Afrika. Stort symbol på hvor rasisme og fordommer kan føre hen. © HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS
Segregeringsskilt fra Apartheid i Sør-Afrika. Stort symbol på hvor rasisme og fordommer kan føre hen. © HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS

 

I anledning til Internasjonal dag mot rasediskriminering 21. 3, publiseres dette kåseriet!

Bestemor brukte å si ”cadaanka iska ilaali”, som direkte oversatt betyr intet mindre enn ”pass deg for de hvite”. De siste årene har jeg virkelig tenkt over at det sannelig er sannhet i bestemors utsagn. Hvite mennesker har rasert hele verden siden de første sivilisasjonene. Den hvite mannen har voldtatt, erobret og drept så og si alle folkegrupper. Den hvite mannen har spredt epidemier og utslettet verdensdeler. Den hvite mannen påstår at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær. Men verst av alt: En hvit mann har oppfunnet djevelens nektar – tran. Er det rart å passe seg for de hvite?

Kanskje har jeg allerede nådd grensen for hva jeg kan si før PST registrer meg i databasen for radikaliserte, men jeg er enda ikke ferdig. Hvite mennesker har fått lov til å herje i toppen lenge nok. De har hatt fått alle privilegiene som finnes. Og enda var de frekke nok til å misbruke denne retten. Til å kalle seg overmennesker. Til å sette afrikanere i bur og lage en slags dyrehage med mørke mennesker som utstilling. Er du hvit mann fra Nord-Europa har du rett og slett ingen hindring i livet. Er det rart at jeg hater hvite mennesker?

Det er sikkert ikke en rar tanke at man ved dette punktet vil klassifisere meg som en rasist. Men vent nå litt. Svarte mennesker kan da ikke være rasister? Jeg kan være fordomsfull og diskriminerende, men rasist? Næh. Jane Austen sa i sitt åpningsavsnitt i ”Stolthet og Fordommer”, følgende; «Det er en allment anerkjent sannhet at en ungkar i besittelse av en pen formue, nødvendigvis trenger en kone.» Meget ikonisk sagt, men jeg vil heller gå de lengdene og si at det er mer allment anerkjent sannhet at reversert rasisme ikke finnes.

Sånn helt ærlig folkens. Lets face it. Jeg kan, som svart person, si hva enn jeg vil om hvite mennesker og ikke få noen særlige konsekvenser (hvis vi ser bort fra min muslimske bakgrunn) i samfunnet. Men akkurat det kan være takket hvite mennesker selv.

Når sant skal sies vil jeg bare presisere at jeg egentlig ikke hater alle hvite mennesker. Et stort flertall av mine venner er hvite. Jeg hater ikke de gode hvite menneskene. De som går luftetur med bikkja. Ikke de som drar og er frivillig (selv om bistandsporno og white saviour complex kan diskuteres flittig en annen gang) på barnehjem, etc. Jeg hater ei heller på den hvite dama som vinka febrilsk til oss på min og min mors første møte med norsk natur. Misforstå meg rett; Den gjengse hvite personen er ikke den jeg hater.

Men vent nå litt igjen! Jeg hater da ikke hvite mennesker? Hvite mennesker har fått familien min til Norge fra blodig borgerkrig og byer i ruiner. I all hemmelighet hvisker bestemor på telefonen i blant at den Allmektige skal velsigne disse ”norwejiene” som er så gode mot oss. Sånn sett er jeg takknemlig.

I bunn og grunn hater jeg på hvite menn som pusher 50. Den privilegerte eliten. Hverdagsrasisten i kjellerleiligheten sin. Og sist men ikke minst, høyrebølgen. Jeg hater politikere som ser på folk som meg som et problem. Jeg hater på at rasismen har forplantet seg i de tusen hjem.

Det er ikke noe som rettferdiggjør kolonistenes handlinger. For slaveriets blodbad. Ei heller alle livene korstogene, apartheid og holocaust har krevd. Men vi kan da heller ikke dvele ved fortiden? I et samfunn med økende hatprat og hatkriminalitet vil jeg si at det er utrolig viktig å huske fortiden, men jeg vil påstå at det er enda mer vitalt for menneskeheten å forebygge at slike tordenskyer av dager i historien ikke gjentar seg.

Det er utrolig klisje å påstå at dette, men 2018 skal være året rasismen blir mindre markant og eventuelt ender. For da slutter somaliske bestemødre å be barnebarna passe seg for hvite mennesker.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.