Habon Beegsi

I flere måneder har FN varslet om den kritiske tørkesituasjonen ved Afrikas horn. Med Ban Ki-Moon uttalte seg om situasjonen og sa «Hver dag med utsettelse koster flere liv.»Allerede i vinter ble det forutsett at Somalia kommer til å møte den verste tørkeperioden på 60 år. Det er frustrerende at det har tatt så lang tid for at norsk medier og det internasjonale samfunnet å reagere på denne naturkatastrofen! I løpet av våren har somaliere i Oslo og over hele verden holdt selv innsamlingsaksjoner for å hjelpe familie og slektninger i hjemlandet.

Trenger FN virkelig å fastslå at det er hugersnød før man griper inn og sender nødhjelp? Det er viktig å huske at sist gang dette ordet ble brukt i sammenheng med sult og tørke var i 1984 i Etiopia. Er vel en del folk som har hørt om Live Aid konserten i 1985? Så til norske samfunnsengasjerte artister som sang for Haiti fjor og Japan i år, det er flere millioner mennesker som trenger hjelp ved Afrikas horn. Jeg er sikker på at de 27 000 Norsk-Somalierne som bor i Norge, som ser hva skjer i deres hjemland hadde virkelig satt pris på et slikt intiativ.

Det er sant at Somalia har vært et land som har vært preget av krig, konflikt, fattigdom og sult de siste 20 årene og det gjør det nettopp enda mer kritisk. Det er faktisk elleve millioner mennesker er rammet av sult, tørke, krig og er på flukt. Elleve millioner mennesker som allerede lever i et krigsherjet område som trenger hjelp.

Det gjør faktisk en forskjell om du gir noen mynter til en bøssebærer eller donerer en sum til en organisasjon. Du bidrar til å hjelpe mennesker og det har verden vist er mulig. Enten om det er til Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, UNICEF eller Flykninghjelpen som er på plass i Somalia for å hjelpe mennesker i nød.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

Habon Beegsi

    Kommentarer (2)

  1. Mina

    ()

    Flott innlegg, Habon! Selv om vi har det tungt i Norge nå, så er det viktig å huske på at mennesker andre steder i verden også har det vanskelig – at for mange kan hver eneste dag være en kamp for å overleve.