Mads Danielsen

EU er en verdig vinner av Nobels fredspris. Motstanden er basert på kunnskapsløshet og manglende evne til å skue utover egen nesetipp.

I mange hundre år var Europa preget av kriger og konflikter som krevde millioner av liv. Spesielt forholdet mellom Frankrike og Tyskland var destruktivt. Oppgjøret etter 1. verdenskrig påførte Tyskland økonomisk ruin og fikk grusomme sosiale konsekvenser. Strategien med å ydmyke og fremmedgjøre tyskerne ledet til et dypt hat som ble brukt til å skape oppslutning om ny krig. Den krigen tapte heldigvis Hitler, men hva ville hindre Tyskland fra å gjenreise seg og med fornyet hat fortsette den århundrelange onde sirkelen?

Heldigvis hadde Europa lært av sine feil og valgte en ny fremgangsmåte: Samarbeid. Gjennom en handelsunion ble Frankrike og Tyskland ledet inn i et avhengighetsforhold. Den vellykkede strategien med politisk og økonomisk integrasjon ble videreutviklet til hva vi i dag kjenner som EU. For hvem går vel til militært angrep på land du er fullstendig avhengig av for å skape økonomisk vekst og velferd? Historisk sett er det unikt at europeiske land ikke har kriget mot hverandre på over 60 år. Europas fremtid formes ikke lenger på slagmarken, men på demokratiske beslutningsarenaer der tidligere dødsfiender nå samarbeider som om det var det mest naturlige i verden. Kanskje med unntak av FN har ingen gjort mer for nasjonenes forbrødring enn EU.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Mads Danielsen