Mina Hennum Mohseni

Vestlig kultur eksporteres fremdeles i stor skala til resten av verden. Ikke minst vestlige skjønnhetsidealer.

I mange asiatiske land har hvit hud vært forbundet med klasse. Og de vestlige skjønnhetsidealene som har blitt eksportert til resten av verden de siste tiårene har vært med på å opprettholde og forsterke dette idealet. Millioner av mennesker i asiatiske land, både kvinner og menn, bruker ulike typer blekingsmidler for huden – kremer, piller, sprøyter og laser. I Hong Kong, Malaysia, Filippinene og Sør-Korea har 4 av 10 kvinner brukt produkter for å bleke huden, og dette blir også vanligere og vanligere blant menn. En grunn mange oppgir er at de vil få seg en kjæreste og en god jobb – og dette blir altså lettere dersom de er lyse i huden. Mange av produktene er skadelige, og særlig gjelder dette for fattige kvinner som ikke har råd til å kjøpe «ordentlige» produkter – de bruker ulovlige produkter, og ofte blir de skadet av disse produktene.

Bleking av hud er veldig populært også i India, og det blir ikke bedre av at landets egne kjendiser støtter opp om dette. Den indiske skuespilleren Shah Rukh Khan har spilt i en reklamefilm for en krem for bleking av huden, «Fair and Handsome». Beskjeden i denne reklamefilmen er at hvis du har lys hud får du en god jobb og en pen og trofast kone. Det finnes mange reklamer for produkter for bleking av hud som har liknende budskap som denne filmen.

En annen skummel trend blant asiater er øyeoperasjoner; folk operer øynene sine for at de skal se mer vestlige ut. Eller neseoperasjoner; Iran er på verdenstoppen når det gjelder neseoperasjoner med ca 60 000 operasjoner i året. Mange iranere har større neser enn de fleste europeere. Men idealet er å se vestlig ut, å se ut som Hollywoodstjerner – så tusenvis av kvinner og menn opererer nesene sine for å gjøre dem mindre, og dermed mer vestlige. Overalt i Iran ser man kvinner og menn med plasterlapper på nesa etter å ha fått utført en «nose job».

Det er ikke bare i ikke-vestlige land at dette skjønnhetsidealet er et problem, men det er også et stort problem for folk som bor i vestlige land og som ikke har et typisk vestlig utseende – for eksempel afroamerikanere i USA.

Det er veldig vanlig at kvinner med afrikansk bakgrunn retter ut håret – de bruker tusenvis av kroner og masse tid hvert eneste år på å rette ut håret på ulike måter, gjerne kjemisk, og å sette i hårforlengelser. Etter mange år med behandling sitter kvinnene igjen med tørt og skadet hår. Vestlig, langt, rett hår omtales av mange som «godt hår» – resultatet er det motsatte. I USA bruker fargede kvinner 9 milliarder dollar på hårpleie i året – 80 % av hele hårpleieindustrien!

Hva er alt dette her for noe? Vestlige skjønnhetsidealer har blitt eksportert til resten av verden, og blitt presentert som fasiten på skjønnhet. Hvorfor er det slik at det er folk i Vesten som bestemmer hva som er vakkert? Dette er så feil som det overhode kan bli! Og dette går som nevnt ikke bare ut over folk i andre deler av verden, men også stadig flere mennesker som lever i Vesten. Denne trenden snu, for dette er ikke sunt!

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Mina Hennum Mohseni