Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Samfunnsengasjert og er glad i å bruke ytringsfriheten. Mine hjertesaker innenfor internasjonal politikk er å stoppe voldtekt i krig som et krigsvåpen, kampen for barns rettigheter,kampen mot ulikhet, likestilling, og utviklingsland må få mer innflytelse i det internasjonale samfunnet.

Foto:Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Foto:Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

USAs fattigdomskrise ble til et politiskopprør.  USAs middelklassen arbeider mer enn før, de har samme lønn som for 15 år siden og de sliter med å kjøpe bolig, betale helseforsikring, og betale utdanning for sine barn. Demokratiet har vist sin frustrasjon og for mange ga det mer mening å stemme en bølle inn i Det Hvite Hus.

USAs 45.president skal sende flyttemelding til verdens mest eksklusive adresse i Pennsylvania Avenue, Det Hvite Hus. Demokratiet i USA har stemt fram Donald Trump som landets nye president.

Presidentkandidaten Trump som har lovet å bygge en mur mot nabolandet Mexico, deportere ulovlige innvandrere, som har vært spydig mot kvinner, muslimer, funksjonshemmede og mange andre. Da er det ikke så lett å oppfatte han som noe annet enn en ordentlig bølle.

 

Foto: Gage Skidmore

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Det var kanskje ikke en bølle som skulle flytte inn i Det Hvite Hus for å bli verdens mektigste mann. De som står han nærmest og kjenner han personlig beskriver han som en ordentlig god gutt, omsorgsfull, ansvarsfull, en som lytter til andre og er handlekraftig.

Drømmenes hjemland

USA er drømmenes hjemland. Drømmer kan bli til virkelighet i USA. Den amerikanske drømmen lover deg en klassereise bare du er hardtarbeidende nok. En reise der du kan bli nøyaktig det du måtte drømme om. Sosial mobilitet som det så fint heter. Mulighet til å bevege seg oppover rangstigen.

Men en klassereise kan også innebære en bevegelse nedover på rangstigen, slik mange amerikanere har opplevd.

Fattigdomskrisen 

I følge GINI-skalaen har USA verdens nest høyeste ulikhet (0,396) og er det landet med raskest voksende forskjeller. I drømmenes land tjener en toppsjef 380 ganger mer enn en gjennomsnittlig lønn. For folk med vanlig inntekt har lønningene stått stille de siste ti årene. Amerikanerne har ikke hatt en lønnsvekst som er i takt med markedet. Dette betyr at den økonomiske utviklingen i landet ikke har vært rettferdig for alle grupper i samfunnet.

Arbeidsledigheten i USA har vært på nesten ti prosent de siste ti årene. Arbeid er en viktig kilde til å få mennesker ut av fattigdom. Det er også en garanti for at du ikke blir en passiv deltager i et samfunn, der du føler at du ikke er med og bidrar.

En drøm forblir en drøm

Høyere utdanning og helsetjenester er ikke gratis og er svært dyrt for folk flest  i USA. I et samfunn der det kreves mer utdanning for å oppleve en klassereise, er det ikke rart at den amerikanske drømmen forblir nettopp bare en drøm for en fattig middelklasse.

Den amerikanske middelklassen har opplevd at flere av jobbene forsvinner, kjøpekraften deres har blitt redusert og at helseutgiftene deres øker. Samtidig opplever amerikanerne at de politiske broilerne og tidligere presidenter virker ute av stand til å gjøre noe med hverdagsutfordringen til middelklassen.

Ved det amerikanske valget har middelklassen stemt imot de veletablerte politikerne og eliten som har opplev å bli stadig rikere. Eliten og partiene har mistet tillit blant middelklassen fordi de ikke har vist handlekraft på økende forskjeller og svak kjøpekraft.

Mange av velgere fra middelklassen har gitt opp den amerikanske drømmen. Som sin protest på USAs fattigdomskrise valgte de en bølle og eiendomskonge som selv tilhører eliten. Det er da du virkelig skjønner hvor ille fattigdomskrisen må ha vært.

trump

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Samfunnsengasjert og er glad i å bruke ytringsfriheten. Mine hjertesaker innenfor internasjonal politikk er å stoppe voldtekt i krig som et krigsvåpen, kampen for barns rettigheter,kampen mot ulikhet, likestilling, og utviklingsland må få mer innflytelse i det internasjonale samfunnet.