Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.

Vil dette kunne føre til en ny flyktningsbølge? Kilde: Un Photo, flickr.com
Vil dette kunne føre til en ny flyktningsbølge? Kilde: Un Photo, flickr.com

Vekkerklokken ringer. Du våkner opp. Du drar for å pusser tennene dine, gjør deg klar til skolen og spiser en god frokost før du er ute av døren uten noen som helst bekymring. Jo, du har en bekymring. Du har glemt å lade mobilen i kveld. «Hvordan skal jeg klare meg gjennom dagen?» tenker du. 

Bomben eksploderer. Yusra fra Jemen våkner opp. Yusra hører bare en pipelyd. Hun hører ikke stemmen til faren som ser ut til å skrike i ansiktet hennes. Hun ser sin mor med lukket øyne. «Hvorfor våkner ikke mamma?» tenker hun. Pappa tar hånden til Yusra og drar henne ut av huset deres. «Hvor er de vi skal hen? tenker Yusra.

 

Vet du hva slags helvete barn går gjennom hver eneste dag? Kilde: UN photo, flickr.com

Vet du hva slags helvete noen  barn går gjennom hver eneste dag? Kilde: UN photo, flickr.com

 

Du kommer deg akkurat i tide på skolen. Det er ekstra viktig nå å ikke komme forsent på grunn av fraværsgrensa. Du setter deg ned ved din faste pult og tar opp historieboka. «Læreren er så sykt kjedelig», tenker du. Dere har om den industrielle revolusjon. Du kan ikke vente til timen er ferdig. «Takk for i dag», sier læreren og du er blant de første som går ut av klasserommet. «Endelig ferdig», tenker du. «Nå kan jeg prøve å finne noen med en lader».

 

Flere bomber eksploderer. «Hva er det som skjer, pappa?» skriker Yusra. Hun har fått tilbake hørselen. «Jeg vet ikke kjære, Yusra! Men hold hånda mi hele tiden, og husk at mamma elsket deg!» Yusra kommer på at mamma ikke er med dem. «Men pappa, hvor er mamma? Vi må vekke henne». «Ikke tenk på mamma, Yusra. Hun er på et bedre sted». Yusra begynner å gråte. «Men, pappa! Jeg vil ha mamma her, hos meg! Hva er det som skjer?» Yusra tenker tilbake på dagen i går. Hun, pappa og mamma hadde vært ute i parken etter at Yusra ble ferdig på skolen. «Hva med skolen pappa? Jeg har prøve i historie i morgen som er kjempeviktig!» Yusra liker å gå på skolen. Hun vet at skolen er viktig for at hun skal kunne ha det bra senere i livet. «Når alt dette er over skal du få dra på skole igjen, Yusra» «Hæ?» tenker hun.

 

Det blir for galt at barn skal lide på grunn av ulike staters samarbed og uenigheter. UN Photo/Evan Schneider

Det blir for galt at barn skal lide på grunn av ulike staters samarbed og uenigheter. UN Photo/Evan Schneider

Desverre er realiteten til Yusra også realiteten til flere hundretusner av barn drevet på flukt. En konflikt hvor barna ikke har fått så mye oppmerksomhet er Jemen. Hvorfor snakker ingen om barna som lever i et helvete på denne jorda?

Siden mars 2015 har det blitt utført flere luftangrep mot den lokale Houthi-militsen av en koallisjon ledet av Saudi Arabia. Dette har ført med seg helt forferdelige følger. Minst 10 000 mennesker er drept siden konflikten startet, og cirka 4000 av dem er sivile i følge FN. I følge Unicef er det rundt 6 barn som blir skadd eller drept hver eneste dag. 1,3 millioner barn i Jemen er alvorlig underernært.

Hvorfor er det ingen som snakker om Saudi Arabias alvorlige krigsforbrytelser?

USA, Storbritannia og flere land selger militært våpen til Saudi Arabia. Gjør ikke det dem til delaktige i krigsforbrytelsene som skjer i Jemen i det hele tatt? Noen ganger tenker jeg, «Det er sikkert ikke så mye. Det er sikkert ikke så farlig som en skulle tro. Det å beskylde noen for å være med i krigsforbrytelser er alvorlig». Men så ser jeg et bilde av barn som er i akkuart samme situasjon som Yusra. Jeg ser bilder av barn som er i langt verre situasjoner enn Yusra, og ja, det finnes slike barn. Jeg ser bilder av barn som har mistet begge sine foreldre, som ikke har noen i verden som skal holde dem om kvelden og forsikre dem om at alt skal bli bra igjen. De bildene minner meg på at det som er rett er rett, og det som er uakseptabelt og galt, ER galt, uansett hva.

Galt er galt, uansett hva

At barn blir skadet, drept, nektet skolegang, fratatt trygghet, frihet og kjærlighet, at barn skal gå gjennom et slikt helvete er aldri greit.

Ikke nå, og ikke noen annen gang.

 

 

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Sidra Yousaf

Sidra Yousaf

18 år gammel oslojente, med et stort engasjementet og interesse for menneskerettighetene, rettferdighet og likestilling. Ellers går meste av fritiden ut på venner og prokrastinering av skolearbeid.