Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.

Denne helgen har jeg og Mariat Pashaeva fått muligheten til å lede en workshop for engasjerte elever fra Agder Folkehøyskole! Bakgrunnen for vårt besøk var åpningen av et nytt senter for menneskerettigheter på Arkivet i Kristiansand. Les mer om hvordan det gikk her!

Gruppebilde av oss og deltakerne. Foto: FN-sambandet / Eivind Oskarson.

Gruppebilde av oss og deltakerne. Foto: FN-sambandet / Eivind Oskarson.

Første punkt på programmet var en omvisning på Arkivet! Det skal sies at Arkivet er et historisk kjent sted i Kristiansand. Fra 1942 til 1945 var bygningen Gestapos hovedkvarter. Byggets plassering, tjukke murvegger, mange etasjer og rom gjorde det til et perfekt sted for Gestapo. Det ble oprettet torturkamre, og fanger fra hele Sørlandet ble tatt inn. Det er vanskelig å tro at i Kristiansand, Sørlandets idyll – skjedde grusomheter for knappe 80 år siden. Det å gå i den kjelleren, å se bilder av alle fangene var et utrolig sterkt øyeblikk. Så det at vi fikk muligheten til å holde workshopen i samme bygning, to timer senere, var ikke bare utrolig spesielt men også en stor, stor ære.

Statsarkivet i Kristiansand, før høsten 1969.

Statsarkivet i Kristiansand, før høsten 1969. En historisk bygning!

Det er ingen tvil om at mye har skjedd siden 1942. Våre oppfatning av trusler er forandret totalt siden. I dag er det ikke uniformkledde Gestapo soldater som banker på døren. Truslene i dag er mange – og ofte er de usynlige. Og det at vi bor i Norge, et av verdens beste land, gjør at trusselen heller ikke er så nærme. Dette var bakgrunnen for vår workshop. Vi snakket om hvordan vi som ungdom kan være mer enn et brikkespill i verden.

img_8819-1

Senere fikk elevene bryne seg på et dikt fra Jens Bjørnboe, «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden» (Les diktet her!). De fikk i oppgave å lage sin egen versjon av diktet. Her fikk de frie tøyler; de kunne enten være kreative, skrive det i et moderne lys eller være ironiske! Resultatet var slett ikke skuffende. Elevene var utrolig dyktige, og kom med svært skarpe, humoristiske og imponerende dikt.

Da dagen var ferdig satt vi igjen med en utrolig god følelse. Arrangementet gikk over all forventning. Hovedgrunnen var alle som var med på å bidra til at denne dagen ble så meningsfull som den var; enten det er snakk om Arkivets ansatte, FN-sambandet eller alle de fantastiske elevene på Agder Folkehøyskole. Vi er utrolig takknemlige som fikk være med!

img_8807

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.