Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.

UN Photo/Devra Berkowitz
UN Photo/Devra Berkowitz

Du og jeg bor i Norge. Vi deler begge friheten om å kunne ytre oss slik vi vil, tro på hva vil og gå kledd slik vi vil. Vi kjemper begge kampen for et trygt, flerkulturelt og fritt samfunn. Hvorfor skal da enkelte av oss bli utsatt for en tvang som skal nekte oss i å gå med et hodeplagg, bare for at deres tro ikke er lik min?

Vi i Norge har en tendens til å skryte over hvor inkluderende samfunnet i Norge er, men spørsmålet er; er det virkelig så inkluderende, multikulturelt og tolerant som vi framstiller det som? Har vi begge retten til å gå kledd slik vi vil, uten at andre mennesker skal krenke oss?

Fortsatt har ikke hijab gått av på verken moten og fortsatt tar hijab stor plass når det kommer til den offentlige debatten som jevnlig dukker opp. Men la meg tro på hva jeg vil, la meg definere min frihet og la meg ytre meg slik jeg vil.

Verdien til den jenta på skolen som bærer en hijab ligger ikke i det ene hårstrået som pent ligger bak hodeplagget og verdien til jenta som møter opp på skolen med håret løst har ikke sin verdi liggende i det blonde håret.

Misforstå meg rett nå, jeg er imot kvinneundertrykkelse på lik linje som deg. Jeg er for at vi skal kjempe for et trygt demokrati, som deg. Det å forby min religion for å bidra til religionsfrihet gjør at friheten brått tar slutt, for du krenker min. Det å forby hijab på skolen for å bidra til et trygt og beskyttende demokrati og for å kjempe mot at kvinner skal bli fremstilt som objekter, gjør at du bidrar til tvang.

Ikke fortell meg at du er for religionsfrihet, for så å snu deg til den andre siden og fortelle at du også er for hijab-forbud.

Et flerkulturelt samfunn innebærer at du som går med håret i hestehale og venninnen min som bærer et plagg på hodet blir sett på som likeverdige.

Et flerkulturelt samfunn innebærer at han som prater urdu og hun som prater norsk hjemme i Norge blir sett på som nordmenn.

Et flerkulturelt samfunn innebærer at du som velger å bruke hver kveld av russetiden på å feste og hun muslimske som velger og heller være hjemme å be sin siste bønn blir akseptert.

 

Samtidig som skolen skal være stedet hvor barn kan integrere seg skal det også være stedet hvor barn kan være seg selv – med og uten hijab.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.