Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.

Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, klarte å rømme fra IS. I dag er de aktivister. 
© European Union 2016 - European Parliament.
Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, klarte å rømme fra IS. I dag er de aktivister. © European Union 2016 - European Parliament.

Gratulerer med kvinnedagen! Kvinner og menn over hele landet går i dag i tog for å markere denne dagen. Denne dagen skal være et symbol for alt vi har oppnådd. Det skal være et symbol for frigjørelse, selvstendighet, og likestilling. Men for meg symboliserer denne dagen solidaritet. Den symboliserer solidaritet med kvinner over hele verden som fremdeles ikke har blitt frigjort. Den symboliserer kvinner som fremdeles er undertrykt, og som sitt liv fremdeles står i fare på grunn av deres kjønn. Mest av alt, for meg, som yezidi-kvinne, er denne dagen et symbol på solidaritet med de 3000 yezidi kvinnene som fremdeles er i fange hos IS.

Yezidi-folket blir regnet som en religiøs minoritet med røtter fra Midtøsten. Tidligere var de utbredt i store områder, men etter årevis med forfølgelse har antallet blitt sterkt redusert. Gjennom historien har de blitt utsatt for 74 massakrer. Den mest nylige ble utført i 2014. Den 03.08.2014 beleiret IS Sinjar, (en yezidi landsby.) Yezidiene fikk et ultimatum; «konverter eller dø!». For kvinnene ble et tredje ultimatum åpnet; sexslaveri.

 

– Vi ble utsatt for seksuell tortur hele tiden og overalt i leiren. Hver gang det kom noen inn hvor vi var, skjedde det. De misbrukte oss, og de kunne bruke oss akkurat som de ville, fortalte hun i Norge i januar.
Dette forteller Nadia Murad. Fremdeles er om lag 3000 kvinner fanget hos IS.  De som har klart å rømme forteller om grusomme hendelser. 

 

I dag er fremdeles over 3000 Yezidi-kvinner fanget hos IS. Det er over 3000 kvinner som har blitt frarøvet sin identitet, sin religion, og sin frihet. Det er over 3000 knuste drømmer. Disse kvinnene er blitt utsatt for de groveste handlingene. De har blitt slått. Voldtatt. Solgt. Hvorfor? Fordi de er yezidi. Fordi de er kvinner.

FOTO: UN Photo/Amanda Voisard. #657296 Nadia Murad forteller sin historie foran FN.

FOTO: UN Photo/Amanda Voisard. #657296
Nadia Murad forteller sin historie foran FN.

Angrepet på disse kvinnene er et angrep på oss alle. Det er et angrep på feminisme. Et angrep på kvinners rettigheter – og på menneskerettighetene. Det er nettopp derfor denne dagen er så viktig. Så lenge kvinner fremdeles blir undertrykt er denne dagen avgjørende. 

Så kjære kvinner. Og kjære menn. Når dere går i tog i dag rop ekstra høyt. Rop ekstra høyt for alt vi har oppnådd. Rop ekstra høyt for disse kvinnene. Rop ekstra høyt for alle kvinner som fremdeles er undertrykt. For alle kvinner som har kjempet, og viktigst av alt –  alle kvinner som fremdeles kjemper. Fordi sannheten er – vi er ikke frie, før alle er frie.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.