Regner med at flere kjenner til Palestina/Israel konflikten og at dere også har fått med dere det som skjedde i Gaza nå natt til i dag (31.05). Et felles internasjonalt prosjekt der flere båter med totalt over 10 000 tonn med nødhjelp som mat, leker og andre varer og fredsaktivister fra over 50 land om bord endte i natt med tragedie og blodbad da israelske styrker angrep skipene. På grunnen av at Israel i natt kuttet all kontakt med omverden via satellitter osv er det vanskelig å vite hvor mange som er drept, men man regner med opptil 19 personer(16 i følge Al Jazeera) drept og over 30 hardt sårede. Tre nordmenn var ombord på skipene, heldigvis har i hvert fall en av disse (og Henning Mankell) fått kontakt med den svenske ambassaden og fortalt at han er uskadet, men som sagt er største delen av kontaktmuligheten med omverden via satellittnettet kuttet.

Etter kun få klikk på nettet finner man mange skrekkelige bilder fra hendelsen. Flere skuddscener osv. Man ser også skadede aktivister som transporteres til sykehuset med sammenlenkede hender. Ryktene sier at mange av de 500 aktivistene som var om bord allerede er sendt ut av landet, mens brorparten er arrestert.

Angrepene fra de israelske soldatene bryter med folkeretten. Skipene befant seg i internasjonalt farvann da de ble angrepet og var på vei inn til en havn Israel betegner som ikke-okkupert jord. Selv forsvarer Israel dette med at soldatene som ble senket ned på skipet ble angrepet, og derfor har retten til å forsvare seg.

Jeg er nettopp kommet hjem fra demo utenfor Israels ambassade i Parkveien i Oslo. Flere hundre mennesker var møtt opp for å vise sin sympati og støtte med fredsaktivistene og den Palestinske befolkningen – og demonstrasjonen endte fredlig uten at en eneste stein var kastet. Lignende demoer ble også holdt i Stavanger, Trondheim, Bergen og i mange andre byer rundt om i hele verden. Den palestinske befolkningen skal ikke kjempe denne kampen alene.

Verden kan ikke lengre godta Israels brudd på menneskerettigheter, folkeretten, ytringsfriheten og deres apartheid politikk. Denne hendelsen er ikke verre enn fjordårets bombinger, men den er som Petter Eide sa i appellen sin ”Enda en handling fra Israel som viser at det er på tide for verden å reagere og handle – nå”. Vi kan ikke godta dette, og denne gangen må det gjøres mer enn bare å internasjonalt fordømme Israels handlinger – vi trenger en handels- og våpenboikott av Israel, både fra Norge og resten av Europa og USA må våkne til live og sammen med EU, FN og andre internasjonale organer ta et ansvar for denne konflikten istedenfor å gi politisk støtte til et apartheidregime!

Og det du kan gjøre som meg – kjempe for det Palestinske folket og boikott Israel!

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

admin

  Kommentarer (3)

 1. Kristoffer St.

  ()

  Om enn jeg ikke er spesielt uenig i mesteparten av dette innlegget. Så er det sånn at bordingen var lovlig hvis blokaden av Gaza er lovlig, at det var i internasjonalt farvann har lite å si, da det er lov å håndheve blokader i internasjonalt farvann.
  Nå er det fullt mulig at blokaden bryter med folkeretten og at angrepet dermed var ulovlig.. Men det har lite med internasjonalt farvann å gjøre..

 2. Julius

  ()

  jaja,

  etter å ha fått fakta på bordet ser vi at siden har to saker og at "fredsaktivister" i fremtiden aldri kommer til å ha mye troverdighet.

  Legger Israel ned våpnene, blir de utryddet.

  Legger Hamas ned våpnene, blir det fred.

 3. Ane

  ()

  Fredsaktivister kommer ikke til å ha troverdighet? Og hva begrunner du det med? At de forsvarte seg med barberhøvel mot maskinpistol da det kom spesialstyrker med våpen seilende ned på dekket på båtene deres? Israelske styrker drepte 9 mennesker på båtene den dagen, men det er ingenting imot de overgrepene som begås hver dag av Israelske myndigheter.

  Jeg støtter ikke Hamas, og er fullt enige i at de skal legge våpnene ned, men å si at det fører til fred mens Palestina fremdeles er okkupert slik som det har vært i de siste 60 årene?? Fred blir det ikke før BEGGE parter legger ned våpnene og Israel ender okkupasjonen.