Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.

For over åtte tusen år siden sluttet menneskene å vandre rundt, og slo seg ned i områdene som i dag ligger i, og rundt, Syria. I dag er vandringen tilbake igjen, men denne gangen er det ikke frivillig.

2,5 millioner syrere har flyktet til nabolandene og 6,5 millioner er internt fordrevne, noe som tilsvarer 40 prosent av landets befolkning.

Syria har blitt styrt av Assad-familiens autoritære regime i over 40 år. Baath-partiet, som Assad representerer, er sjiamuslimer og er en religiøs minoritet i landet. Partiet får støtte fra Russland, Iran og Hizbollah i Libanon. På motsatt side står sunnimuslimene i landet (som utgjør 75 prosent av landets befolkning), i tillegg til store deler av det internasjonale samfunnet.

Da den arabiske våren nådde Syria i 2011 tok konflikten virkelig form. Det hele begynte med fredelige demonstrasjoner i flere byer i landet. Da regimet svarte med å slå hardt ned på protestene, blusset konflikten for alvor opp.

Borgerkrigen har skapt store ødeleggelser i landet. Foto: Wikipedia

I dag er Syria delt inn i forskjellige områder som styres av forskjellige parter, og de tre største byene (Aleppo, Damaskus og Homs) er delt mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

Opposisjonen er så splittet og fragmentert at konflikten minner mer om Thomas Hobbes ”alles krig mot alle”.

Konflikten er ikke en krig hvor partene står og skyter mot hverandre, men en strategisk kamp som i all hovedsak rammer de sivile. Myndighetene gjør det de kan for å gjøre livet så fælt som mulig for innbyggerne som bor i opposisjonens områder ved å bombe skoler og sykehus, stenge veier og hindre adgang til nødhjelp.

I februar i år ble FNs Sikkerhetsråd enig om en resolusjon som åpner for fri adgang til humanitær bistand. I skrivende stund har regjeringen i Syria kun åpnet én av åtte grenseoverganger for FN.

Syria-konflikten har vært et mørkt kapittel i FN og Sikkerhetsrådets historie. Vetomaktene har i stedet for å jobbe sammen i fellesskap for å få fred, valgt å fremme egne nasjonale interesser. Tre ganger har Sikkerhetsrådet prøvd å komme til enighet om en resolusjon angående situasjonen, men Russland og Kina har lagt ned veto.

Til nå har over 140 000 mennesker måtte bøte med livet, hvorav 10 000 er barn. Hvor mange flere martyrer må falle før verdensamfunnet virkelig åpner øynene?

Kilder:

http://www.aljazeera.com/programmes/insidesyria/2014/03/syria-conflict-three-years-2014315134035659865.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Nye-bonner-om-hjelp-til-a-bli-kvitt-Assad-7442719.html#.UygOv615Mkc

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/03/three-years-conflict-syria-no-p-201431411423566230.html

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/02/12/this-map-of-syria-shows-why-the-war-will-be-so-difficult-to-end/

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.