Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.

Bærekraftig utvikling
Mor og barn går forbi en geit som har sultet i hjel i Garowe, Somalia.  ©UNICEF Somalia
Mor og barn går forbi en geit som har sultet i hjel i Garowe, Somalia. ©UNICEF Somalia

I skrivende stund rammes over 11 millioner mennesker i Somalia, men også land som Sør-Sudan, Nigeria og Yemen, av en stor sult og tørkekatastrofe. FNs generalsekretær slår alarm om den største humanitære krisen verden har sett siden 1945 og ber verdenssamfunnet om å donere alt de kan. Men er (bare) penger lurt?

Verdenssamfunnet og somaliere i diaspora har klart å mobilisere seg for å samle inn penger til de rammede. Det har blitt arrangert auksjonskvelder, innsamlingsaksjoner, gofundme-sider, etc. Hashtaggene #lovearmyforsomalia og #turkishairlines4somalia har spredt seg som ild på tørt gress. På èn dag klarte for eksempel internett-kjendisene Jerome Jarre og Casey Neistat å samle inn mer enn 100 000 000 dollar til de rammede i Somalia.  I tillegg til dette har det somaliske folk, over hele jorda, klart å gjøre en svært helhjertet innsats i å hjelpe sitt folk og dermed klart å samle inn svimlende beløper. Dette er uten tvil svært gledelig at mennesker klarer å mobilisere seg for å hjelpe folk i nød, men det store spørsmålet er hvor havner pengene?

For et land som Somalia, som år etter år kåres som verdens aller mest korrupte, er det selvsagt at det blir problemer når så store beløp blir sendt fra utlandet. Myndighetene tillater ulovlige aktiviteter mot bestikkelser og det er svært lett å unngå rettslige konsekvenser knyttet til korrupsjon. Ikke bare er det korrupsjon når det gjelder penger, det har tidligere visst seg at store mengder mat fra WFP har forsvunnet. I 2011 kom det frem at mye av forsendelsene til de sultende har blitt funnet solgt i markedet i Mogadishu mens resten sies har blitt stjålet av terrororganisasjoner. Derfor kan man si at bestikkelser, avtalepriser og smøring fungerer som olje i maskineriet. Det er dessverre mer sannsynlig at pengene du og jeg samler inn havner i lommene til en ressurssterk sjef istedenfor det avmagrede lille barnet.

Iverksettelse av bærekraftige tiltak og ideen om hjelp til selvhjelp må komme mer på dagsordenen, hvis man skal komme seg ut fra denne onde sirkelen. Regionen ble ikke rammet av sult- og tørkekatastrofe over natten. Tvert imot! FN, flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner i området har advart i årevis at en slik katastrofe er i vente etter siste tørkekatastrofen i 2010-2012. I tillegg er det viktig å poengtere at sult- og tørkekatastrofen ikke er et resultat av naturkatastrofe men den er heller et resultat av manglende politisk vilje og vaklende regjering. Som Amartya Sen, vinner av nobelpris i økonomi sa:»No famine has ever taken place in the history of the world in a functioning democracy». Hvis vi ikke handler smart og fremtidsrettet nå, er det uten tvil uunngåelig at en ny katastrofe finner sted igjen, og ikke minst at situasjonen i dag forverrer seg.

Preventive og fremtidsrettede tiltak er blant annet:

  • Bygge brønner over hele landet og generelt forbedre tilgangen på rent vann
  • Bidra med bistandshjelp i form av matvarer, drikke, helseomsorg og ikke minst husrom.
  • Skape stabil og effektiv regjering, og dermed forminske korrupsjonen.
  • Målrettet investering i agrikulturen og dyrkning av tørketålende maissorter, og på denne måten gjøre landet selvstendig
  • Satse mer på Food For Work-programmer
  • Penger som sendes burde hovedsakelig brukes for å styrke lokale samfunn og organisasjoner
  • Forberede seg effektivt i perioder hvor det ser ut til at regntiden uteblir eller matproduksjonen opplever nedgangstider

Vi skal selvsagt ikke slutte å gi penger til de rammede. Det er ikke tvil om at det er vårt ansvar som medmennesker å bidra og at det er viktig å strekke en hånd til de som trenger det mest. Heller gi enn å ikke gi! Det er allikevel viktig å påse hvem man gir til og hva pengene brukes til, spesielt når regionen er sterkt preget av korrupsjon og dårlig styresett.

Avslutningsvis, imens det er svært fristende og ikke minst viktig å donere pengebeløp til mennesker i nød, er det ikke utvilsomt om pengene havner i gale hender. Preventive og fremtidsrettede tiltak er heller ønskelig enn millionbeløp som man tilslutt ikke ser snurten av!

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.