Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!

Voldtekt blir systematisk brukt som våpen for å skremme og kontrollere sivilbefolkningen. Nesten alle de væpnede gruppene har begått grove overgrep. 
På bildet ser vi kvinner som er ofre for krigen, her i en "fredshytte" nær Walungu i DR Kongo. Foto: Wikipedia / USAID.
Voldtekt blir systematisk brukt som våpen for å skremme og kontrollere sivilbefolkningen. Nesten alle de væpnede gruppene har begått grove overgrep. På bildet ser vi kvinner som er ofre for krigen, her i en "fredshytte" nær Walungu i DR Kongo. Foto: Wikipedia / USAID.

Er det en ting som er trist å tenke på, så er det hvordan enkelte land blir «glemt» av verden.  Et eksempel på et slikt land er DR Kongo. I flere år har konflikter og vold preget samfunnet der. De største konfliktene er nå over, men hva er det egentlig som har skjedd der? Og hvordan går det i dag?

Det er ikke så rart at mange ikke vet svaret på det, ettersom man sjelden hører noe i mediene.

I 1960 ble Den demokratiske republikken Kongo erklært uavhengig fra Belgia. Siden har det vært en del konflikter der, som borgerkrigen etter frigjøringen og utkastingen av belgierne. Men de aller største krigene kom senere. I 1994 skjedde folkemordet i Rwanda – DR Kongo’s naboland. Over 1 million mennesker døde, og som følger av dette flyktet en del hutuer som selv hadde deltatt i mordet, over til den østlige delen av Kongo.

Dette er flagget til Kongo.

Dette er flagget til Kongo.

Dette gjorde at det ble uro i Kongo, og denne uroen slo for alvor ut i 1996 da den første krigen i Kongo startet. Myndighetene i landet ville nemlig landsforvise hutuene, og dette reagerte de sterkt på. Hutuene sto i mot med våpen, og nektet å dra ut av landet. Laurent Kabila ble leder i en organiasjon som ville styrte myndighetene.

Organisasjonen fikk støtte av tutsiene, og sammen nådde de målet. Presidenten i landet måtte gå av, og Kabila overtok makten i 1997.

Kabila ble ikke sett på som en særlig god leder, og fikk fort folk mot seg. Tilslutt ble det opprør mot han. En ny krig var dermed allerede i 1998 i gang, og denne gangen mot et enkeltmenneske og de som støttet han. Flere land blandet seg inn, og det gjorde FN også.

Sammen med ulike organisasjoner ble det arrangert fredsforhandlinger, og en rekke fredsavtaler mellom diverse innblanede land ble undertegnet. I 2003 var over fem millioner mennesker drept, og krigen ble offisielt avsluttet. Det er bare en ting: enda er ikke alt som det skal.

På flukt i Kongo. Foto: Wikipedia.

På flukt i Kongo. Foto: Wikipedia.

Siden 2003,  har det vært mange konflikter og kriger innad i landet. Sånn er det enda den dag i dag. DR Kongo er det landet i verden med flest FN-styrker, og de fredsbevarende styrkene kan delta i krig mot andre soldater med våpenbruk. Hva med soldatene? De  bruker voldtekt systematisk i krig…

Kongo er verdens farligste land for kvinner å bo i, har det blitt sagt. Jeg vil tørre å påstå at det stemmer. Damer blir voldtatt av soldater, og mennene deres får ofte ikke gjort noe ettersom de ikke har noe å forsvare seg selv med. Voldtekten blir brukt som et våpen, fordi et samfunn uten kvinner svekkes. Mange overlever voldtektene, men naturligvis svekkes livskvaliteten i de fleste tilfeller. Barn blir også voldtatt, og de mister tvert fremtiden. Samfunnet går ikke rundt, det ødelegges.

Over 40% av kvinnene i Øst-Kongo er voldtatt

For noen uker siden så jeg en video av noen kvinner fra DR Kongo. De sa at alle var preget av det som er hverdagen deres, og at voldtektene gjorde sånn at dem mistet håpet. Befolkningen kjempet for av samfunnnet skal bli bra, og damene sa at de skulle kommet sterkt tilbake den dagen det skjer.

De skal sammen bygge opp et rettferdig og likestilt samfunn, selv om de ser at veien blir lang. Kan vi her i vesten hjelpe til på veien til en god hverdag der borte? Kanskje det, men da må vi i det minste vite hva som foregår. Og enn så lenge gjør vi ikke det…

Kilder: En faktavideo og FN.

 Hvorfor tror du at det er slik at noen land ikke får fokuset, selv om de egentlig trenger det?

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!