Forrige uke reiste jeg med skolen min ned til Polen og til Tyskland, for å lære om andre verdenskrig. Det var en meget spennende og lærerik tur som anbefales på det høyeste. Det verste med denne turen var det å føle på seg hvor mye vi klager, når vi egentlig har det så sinnsykt godt:

Klokken 07.00 møtte vi opp utenfor Askerhallen, lørdag den 13.mars. Jeg tror det første jeg tenkte var: ”Hvorfor må vi stå opp så sinnsykt tidlig? Kunne vi ikke ha reist senere?”. Etter å ha stått der en stund begynte det å bli kaldt. Mens jeg hutret og frøs tenkte jeg: ”Hvorfor kan de ikke bare slippe oss inn i bussene? Hva er poenget med å komme klokken 07.00, når vi bare må stå og vente uansett?” Etter å ha stått der en stund fikk vi utdelt programhefte og t-skjorter, og hvis du ikke allerede har gjettet det, så ja, jeg klagde over t-skjortene også. Det hadde bare gått en time, vi hadde ikke satt oss inn i bussene ennå, og allerede hadde jeg klaget på tidspunktet vi måtte møte opp, kulden og t-skjortene. Jeg klagde til og med fordi Risengas hvite busser faktisk ikke var hvite i det hele tatt.

Når man sitter hjemme på en vanlig dag, og du slår på tv’en, eller leser en avis, og du ser alt det forferdelig som skjer i verden, da tenker du: ”Jeg har det så godt som bor i Norge”. Likevel klager vi over så mye. Er vi virkelig så utrolig selvopptatt? Vi klager om vinteren fordi det er for kaldt, og vi klager om sommeren fordi det er for varmt. Jeg har alltid visst at vi klager mer enn nødvendig, men da vi var på tur var det som at jeg fikk enda større perspektiv på det. Jeg tror det har noe med hvor stor kontrast jeg opplevde. På en uke så jeg noe av det verste folk opplevde under krigen, samtidig som jeg så hvor sinnsykt mye jeg klagde over den enkleste ting. Det gir deg en litt ekkel følelse når du setter forskjellene opp mot hverandre. Jeg husker særlig godt den ene dagen. Vi satt og spiste lunsj, og gudene vet hva det var vi hadde blitt servert. Jeg tror det skulle være poteter, men jeg er fortsatt litt usikker. Jeg satt nå i alle fall der, og tenkte på hvor forferdelig maten så ut, hvor ekkelt den smakte og hvor sinnsykt lyst jeg hadde på mammas hjemmelagde pizza. ”Hvorfor i huleste kan vi ikke få ordentlig mat?”. Det irriterte meg at vi ikke kunne bruke litt mer penger, når vi i tre år hadde jobbet for å spare penger til denne turen. Det var da tanken slo meg: ”Her sitter jeg og klager over en stor tallerken med mat, mat jeg ikke selv trenger å betale for, mat jeg ikke selv trenger å lage, mens under krigen og fortsatt i dag, har ikke folk mat i det hele tatt…” Jeg endte opp med å ta gaffelen og spidde den igjennom den potetlignende maten foran meg, og bit etter bit svelget jeg den ned. Det var ikke noe godt, og helt ærlig ble jeg relativt kvalm etterpå, men det var nesten så jeg syntes jeg fortjente det.

Jeg er en ganske så selvsikker person, og det er sjelden jeg skammer meg, men der og da skammet jeg meg virkelig. Det verste er at jeg fortsatte gjennom resten av turen. Jeg klagde på bussene, på maten, på hotellrommene, på båten, på lugaren… jeg hørte jo at jeg klagde, og tro meg, jeg prøvde desperat å la være. Hver gang jeg klagde tenkte jeg: ”Jo da, men det er jo mye bedre enn hvordan de hadde det den gangen…” Vi har det så utrolig godt i Norge, og jeg har aldri sagt at vi ikke har det, men er det godt nok? Er det kanskje det som er problemet? Vi har det bra, men vi vil ha det ennå bedre? Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å slutte å klage. Det virker så urettferdig, nærmest umoralsk, å klage over våre egne liv, når andre har det så utrolig mye verre enn oss.

Jeg skulle ønske jeg visste hvordan jeg kunne stoppe det.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

admin

  Kommentar (1)

 1. Ane

  ()

  Det er lett å få dårlig samvittighet når man klager – men i det minste er du en såpass stor person at klagingen gir det dårlig samvittighet, mange er ikke sånn.

  Vi klager alt for mye, kanskje er grunnen til at vi klager mangel på kunnskap? At vi rett og slett ikke klarer å ta innover oss alt det vonde vi ser på tv og leser i avisene. Kanskje fornekter vi grusomhetene litt og derfor klarer vi ikke helt å sette tingene våre i perspektiv – og foreksempel slutte å klage sånn? Jeg vet ikke.

  Det var et bra innlegg
  -Ane