Mads Danielsen

Aserbajdsjan arrangerte årets Eurovision Song Contest og skal snart ha formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Denne oppmerksomheten gir en ypperlig anledning til å presse landet og informere verdenssamfunnet om den spente situasjonen mellom Armenia og Aserbajdsjan.  

 

Poltitisk kart over Armenia og Aserbajdsjan, med konfliktens kjerne Nagorno-Karabakh i midten. Klikk for større versjon

Konfliktfylt bakgrunn. I fjor besøkte jeg Armenia i forbindelse med prosjektet Youth in Charge for å lære om bærekraftig utvikling. Den tidligere Sovjetrepublikken ligger i et av verdens mest konfliktfylte områder, midt mellom Iran, Tyrkia, Georgia og Aserbajdsjan. Vi besøkte blant annet den omstridte regionen Nagorno-Karabakh, som Armenia og Aserbajdsjan kriget om på 1990-tallet. Armenia vant krigen og kontrollerer territoriet etter å ha fordrevet 600 000 aserbajdsjanere. Hatet mellom de to nasjonene er til å ta og føle på, og det er ingen hemmelighet at Aserbajdsjan ønsker å ta tilbake kontrolleren over Nagorno-Karabakh.

Konflikten trappes opp. Det autoritære regimet i Baku bruker store deler av oljeformuen på å ruste opp hæren. Ifølge det Stockholm baserte forskningsinstituttet SIPRI har landet de siste fem årene brukt 70 milliarder kroner på våpen, i kontrast til Armenia som ”bare” har brukt 12 milliarder. Forsvarsbudsjettet deres er i dag større enn Armenias samlede statsbudsjett! Det nyeste kjøpet er på 10 milliarder kroner for høyteknologiske droner og missiler fra Israel. Regimet i Baku har med andre ord fått stor militær selvtillit. 

Oljeproduksjonen i Aserbajdsjan er ventet å gå ned de neste årene, og strømmen av oljepenger vil reduseres tilsvarende. I kombinasjon med presidentvalg i 2013 og et sterkt folkelig hat mot armenere øker sjansen for en ny krig. Krig vil nemlig ta oppmerksomheten vekk fra ufrie valg og økonomiske nedgangstider og skape nasjonal oppslutning om regimet. Frykten er at små ”ulykker”, som det at folk på begge sider av grenseområdene stadig blir drept av snikskytere, kan bli brukt til å rettferdiggjøre større voldshandlinger. Utviklingen har gått så langt at aserbajdsjanske styrker 27. april drepte tre armenske soldater inne på armensk territorium. 

Komplisert konfliktbilde. Krig kan få uante konsekvenser. Ikke bare i form av store dødstall og materielle skader for Armenia og Aserbajdsjan, men også som katalysator for verdensomspennende konflikt: Tyrkia er søsterland med Aserbajdsjan og har et historisk fiendskap med Armenia, jf. folkemordet på armenerne 1913-23. Iran er misfornøyde med Israel sitt nærvær i Aserbajdsjan. De mistenker at Israel får bruke landet som base ved et eventuelt angrep mot iranske atomanlegg. Russland er (i teorien) forpliktet til å gripe inn dersom Armenia blir angrepet, på grunn av forsvarsalliansen CSTO. Europa vil bli mer avhengig av russisk olje og gass. Verdens oljepriser vil stige. Dette og mer kan samlet føre til en konflikt av dimensjoner verden aldri har sett maken til!

 

106 år gammel dame fra Nagorno-Karabakh klar til å beskytte hjemmet sitt med maskingevær under den bitre krigen mellom Armenia og Aserbadsjan på 1990-tallet.

Avverge krig. Partene har så langt ikke sett seg tjent med å avslutte fiendskapet, fordi mye penger, makt og prestisje står på spill. Vi må derfor sørge for at de ser seg tjent med å demilitarisere konfliktområdene og avklare grensene. Grensene må åpnes, så de to nasjonene gjennom handel og annet samarbeid kan bygge opp tillit. Løfter om store internasjonale investeringer dersom det inngås en varig fredsavtale er et godt virkemiddel. Her kan Norge bidra.

Aserbajdsjan søker sterkt å bli anerkjent som en seriøs internasjonal aktør. Dette kommer blant annet frem gjennom Aserbajdsjans styrkede internasjonale tilstedeværelse og hemmelige dokumenter fra amerikansk UD, lekket av Wikileaks. Verdenssamfunnet må derfor understreke at regimet i Baku får verken militær, økonomisk eller politisk støtte dersom de går til aksjon. Manglende utenlandsk oppslutning om militære aksjoner er det beste virkemidlet vi har for å avverge ny krig. 

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Mads Danielsen