Ellinor Strandheim

Nå har vinteren kommet og nordmenn over hele landet benker seg ned foran tv-en for å se sesongåpningen i alt fra langrenn til skihopp. Nordmenn er generelt entusiastisk til alle former for sport, men spesielt entusiastisk når det kommer til vintersport da det er noe vi faktisk er gode i (i motsetning til fotball…). Det at det nærmer seg vinter-OL med stormskritt gjør det hele enda mer spennende  og selv om jeg gleder jeg meg til å sette meg ned for å se verdenscupåpningen i skihopp er tanken på OL i Sotsji noe bittersøt.

UN Photo/Eskinder Debebe

UN Photo/Eskinder Debebe

Det russiske parlamentet har i år vedtatt det som er blitt kjent som ”anti-propaganda-loven”. Denne loven forbyr bl.a. å spre propaganda om ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner på en positiv måte til personer under 18 år.  Kort sagt forbyr den positiv omtale av homofili og transseksuelle, men hva vil det egentlig si? Det lurer tydeligvis Russland også på for det er ikke klart definert noen steder. Loven ville ikke vært mindre diskriminerende om dette hadde vært klart definert i loven, men slik som det står i dag vil denne loven kunne brukes som unnskyldning til å diskriminere og angripe homofile og transseksuelle i Russland.

Det at representanter for den russiske regjeringen føler et konstant behov for å påpeke at loven på ingen måte er diskriminerende ovenfor homofile sier vel det motsatte. Det er litt som den demokratiske republikken Kongo som er så udemokratisk at de har valgt inkludere ordet demokratisk i navnet sitt.  Hvem tror de at de lurer? Motstandere av loven har foreslått boikott av OL og selv om det nok aldri ville skjedd er det en veldig fristende tanke. Norge er et lite land, men vi er nokså store i vinter-OL sammenheng og om vi hadde trukket våre utøvere fra OL ville det nok fått litt oppmerksomhet, men ville det faktisk hatt den ønskede langtidseffekten vi ønsker oss? Mest sannsynlig ikke.

UN Photo/Yutaka Nagata

UN Photo/Yutaka Nagata

OL i Kina i 2008 var også noe kontroversielt fordi Kina før dette hadde vært et svært ”lukket” land og det var mange som mente de ikke fortjente å arrangere OL pga. måten minoritetsgrupper i landet ble diskriminert og de mange andre menneskerettighetsbruddene landet sto bak. Likevel fikk de arrangere OL og det var viktig for kineserne å føle at de var en del av det internasjonale verdenssamfunnet.

Om man tar en kikk på hvor OL tidligere har blitt arrangert vil man kunne se at det stort sett er i den vestlige verden og selv om noen av disse lekene også har vært kontroversielle (se: Berlin 1936) så er det helt tydelig at OL egentlig ikke har vært spesielt inkluderende og det vil fortsette å være slik om vi ikke gjør noe med det. Det er jo nettopp å unngå diskriminering vi ønsker å oppnå!

Derfor må OL arrangeres i land som Russland selv om det er kontroversielt og dette vil ikke bare kunne være positivt for verdenssamfunnet, men også skape en mulighet til å bruke et såpass stort arrangement som OL til å sette fokus på eventuelle problemer i landet. Det er nettopp derfor man ikke bør boikotte OL i Sotsji og heller gjøre vårt beste for at homofile og transseksuelle i Russland blir hørt. Denne loven hadde jo sikkert ikke fått like mye oppmerksomhet om det ikke hadde vært for disse olympiske lekene og selv om det ikke er sikkert det blir gjort noe med denne loven med det første så kan vi i hvert fall kjempe.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Ellinor Strandheim