Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.

//UN Photo/Devra Berkowitz
//UN Photo/Devra Berkowitz

Noe vi mennesker kanskje ikke tenker over i hverdagen, er at vi i Norge fortsatt er preget av en ujevn maktfordeling. De aller fleste liker tanken om at Norge er et likestilt land, hvor både menn og kvinner har de samme rettighetene. Men spørsmålet er jo; er det virkelig slik i Norge? Er det slik i andre land? Har menn og kvinner lik lønn og like muligheter? Er det ikke rart at det fortsatt den dag i dag, i 2017, er kjønnsdelt når det blant annet kommer til arbeidsmarkedet?

Selv om kvinners rettigheter er noe vi har kjempet for i flere år, er kampen like aktuell i dag, dessverre. Hvis en kvinne viser mer hud enn det som tillates av samfunnets normer, kan hun umulig bli sett på som feminist. Det vil si, at dersom du er undertøysmodell kan du umulig være feminist. Dette går også den andre veien; hvis du er muslim, kan du visstnok heller ikke være feminist. Det er vel verdt å nevne at dette er svært subjektive meninger.

Vi, feminister, kommer i alle slags størrelser, ulike former, og med forskjellige personligheter. Noen feminister smiler hele tiden, mens andre er mer tilbaketrukne og stille. En feminist kan gå med mye klær eller lite, vise mye hud eller mindre, gå med hijab eller uten – Vi er alle ulike, men vi kjemper alle for det samme likevel.

Vi har alle ulike meninger, feminist eller ei, men en oppfatning vi alle burde dele er at ingen jenter skal trenge å bli lært opp til hvordan de skal kle seg for ikke å bli voldtatt. For vi kan ikke ha det slik at det er kvinnen som får skylden for overgrep på grunn av klesstil og oppførsel, når det er mannen som forgriper seg.  Hvis en mann ikke klarer å innse at det han tillater seg, kan etterlate seg en permanent flekk i form av et selvdestruktivt hull, har vi et stort samfunnsproblem.

Vi bør alle engasjere oss og kjempe for et samfunn hvor alle skal ha like muligheter. Millioner av kvinner lever under forferdelige forhold med voldtekt, undertrykkelse, redsel og tårer hver dag. Det er kanskje ikke like aktuelt i Norge  som i mange andre land i verden, men vi trenger feminisme her også.

Jeg trenger feminisme for at jeg ikke skal måtte være redd for å gå ute uansett tid på døgnet. Jeg trenger feminisme for at det skal være likestilling i Norge og resten av verden. Jeg trenger feminisme for det samfunnet vi lever i nå, er ikke et samfunn jeg ønsker at den fremtidige generasjonen skal vokse opp i.

 

Maktforholdet i Norge og i andre land må du og jeg gjøre noe med og vi må begynne allerede i dag.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mariat Pashaeva

Mariat Pashaeva

Mariat (16) fra Lyngdal i Vest-Agder. Hun går på Eilert Sundt videregående skole. Mariat er blant annet opptatt av rettighetene til kvinner og barn, og brenner for å få slutt på urettferdigheten i verden.