Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!

Dette er facebook's trygghetssjekk, som i disse dager misbrukes sterkt.
Dette er facebook's trygghetssjekk, som i disse dager misbrukes sterkt.

Det har nå gått seks dager siden det tragiske jordskjelvet i Nepal. Offisielt har over 5000 menneskeliv gått tapt, og dødstallene stiger enda. Ødeleggelsene er store, og mange familier har mistet absolutt alle eiendeler.

For at folk skal kunne holde seg oppdatert på om deres nærmeste lever eller ikke, kom det for noen dager siden en ny funksjon på facebook. På den kan man markere og fortelle vennene sine om man befinner seg i det jordskjelvrammede området. Videre kan man krysse av på om man er i trygghet, eller ikke. Vanvittig bra initiativ av facebook, bare synd verktøyet misbrukes.

Når jeg for første gang så at vennene mine markerte seg som trygge, skal jeg helt ærlig innrømme at jeg trakk litt på smilebåndet. Jeg klikka meg inn på verktøyet, og gjorde det samme. Etter få sekunder gikk det opp for meg. Hva er det jeg nettopp har gjort? Har jeg akkurat markert meg selv som trygg, uten engang å være i nærheten av det berørte området? Jeg trodde at jeg hadde klart å slette markeringen min, men dessverre hadde jeg ikke det. Noen timer senere fikk jeg en kommentar på statusen. ”MINA! HAHAHAH, LEV DU?”, sto det. Å nei, tenkte jeg. Flau som bare det for at folk kunne ha sett oppdateringen min i flere timer, sletta jeg den helt..

Prøv å se for deg at du får 100 nye mobiltelefoner i minuttet. Dette blir 6000 i timen, og 144 000 i døgnet. Etter 60 dager har du 8 640 000 mobiler. Uansett hvor tynn iPhone 6 er, har du ikke fått plass til åtte millioner på rommet ditt. Et slikt tall kan man ikke forestille seg en gang. Det går bare ikke, uansett om tallet er i mobiltelefoner eller folk. I følge FN er mer enn åtte millioner mennesker direkte berørte av jordskjelvet som hadde 7,9 i styrke.

Så utrolig mange mennesker er berørt av skjelvet i en eller annen form, og her sitter vi i Norge på facebook og morer oss? Greit nok om du faktisk hadde vært i området, men når man en halvtime senere ser at du har lagt ut på sosiale medier at du er på shopping i byen sammen med familien din, blir dette helt feil. Jeg blir sur. Sur på meg selv som selv har gjort dette, og sur på alle andre som gjør det. Det minste vi kan gjøre i en slik situasjon, er å vise respekt og omtanke. Dette er helt feil sak å tulle om. De fleste har i løpet av livet mistet noen nære, og det hadde ikke vært særlig morsomt om folk hadde moret seg med det..

Jeg tviler på at folk egentlig tror dette er morsomt, jeg tror dette bare er fordi man ikke tenker over nøye nok hva som faktisk har skjedd. Derfor vil jeg si til alle som har tenkt så kort at dere har markert dere selv som trygge, uten engang å ha vært i området nå: Gjør som jeg gjorde, og FJERN STATUSEN.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!