Anita Skarpås

8. mars er her igjen, og i år som i fjor hører jeg og får jeg høre kommentarer om at kvinnedagen er unødvendig. Spesielt i Norge som vi har det så bra. Men jeg vil fortsatt påstå at denne dagen er viktig, vi har kommet utrolig langt og det har krevd blod, svette og tårer fra både hardtarbeidende kvinner og menn opp igjennom årene.

Likevel er det nedslående fakta som vi må gjøre noe med, som at kvinner utgjør 70 prosent av verdens fattige og opp til 60 prosent av seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år, som at 630 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er ulovlig, over 60 millioner jenter blir giftet bort før de fyller 18 år. I dag utgjør kvinner 60 % av verdens arbeid, men kun mottar 10 % av de samlede inntektene og 70% av de 130 millionene barna som ikke går på skole, er jenter. Dette er for meg et tegn på at kampen er langt fra over.

Young Afghan Girl Attends UNICEF-Supported School

Hvis vi involverer kvinner vil det ha fantastiske ringvirkninger på samfunnet og det er noe vi sammen må kjempe for. Selv om vi i Norge har kommet lang, så er vi ikke bare nordmenn, men vi er verdensborgere som må engasjere oss i kampen for likestilling over hele verden. Jenter bør få lov og gå skole, og bør ikke være redde for å bli utsatt for vold i eget hjem eller noen sted og det bør være like muligheter uavhengig av hvilket kjønn du er.

Timor Women Perform Traditional Dance

For meg er derfor 8.mars en årlig påminnelse på at vi må fortsette kampen for kvinner over hele verden for å investere i kvinner vil ha en positiv effekt for alle, derfor gratulerer så masse med dagen og vi kan faktisk gjøre noe for å bedre kvinners situasjon og på den måten få en bedre og mer rettferdig verden.

 

UN Commemorates Day for Elimination of Violence against Women
Hva er din mening om kvinnedagen? Unyttig eller viktig? 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

Anita Skarpås

  Kommentarer (6)

 1. Ellinor Strandheim

  ()

  Det er så absolutt ikke en unødvendig dag som hører fortiden til. På kvinnedagen står vi som mennesker samlet ikke bare for å føre likestillingen i vårt eget land videre, men også i solidaritet med alle andre kvinner i hele verden. Det er mye nød og undertrykkelse mot kvinner her i verden fremdeles. Ja, selv i Norge. Så jeg er stolt over å kunne gratulere alle kvinner med dagen og fortsette å kjempe for rettferdighet.

  Utrolig fint og viktig innlegg, Anita!

 2. Saredo Farah

  ()

  Er enig med deg på mange punkter, men blir vel feil at
  verdensbefolkningen skal tenke på jenter/damer en gang i året. Er
  mange som glemmer at de sliter året rundt. Skjønner ikke hensikten
  med dagen lenger. Hva feiret du?

 3. Anita Skarpås

  ()

  Er helt enig med deg der, selvfølgelig skal man ikke kun
  tenke på dette en gang i året, men er årlig påminnelse trenger vi
  etter min mening for å skape oppmerksomhet og gjøre flere bevisste
  på situasjonen til kvinner verden rundt. For meg handler det om å
  bevisstgjøre alle ikke om å feire!

 4. Sophia Moruwat

  ()

  Veldig bra skrevet Anita!
  Jeg må si at det å feire kvinne dagen en gang i året blir feil, men samtidig er jeg enig i at det er en påminnelse slik at flere blir bevisste. Vi må nok jobbe hardt for å slippe og bli minnet på verdigheten vår en gang i året men helst bli respektert, elsket og godtatt hver eneste dag.