Fawzi Warsame

Fawzi Warsame

Jeg er 15 år gammel og går på Bjølsen skole i Oslo. Mine hjertesaker er å øke bistanden, innføre solidariske handelsavtaler og gi fattige land mer innflytelse. Miljøpolitikken må satses mer på. Andre ting jeg interesserer meg for er sjakk, amerikansk politikk og engelsk fotball.

Den sentralafrikanske republikks flagg (Wikipedia)

Etter at Den sentralafrikanske republikk (SAR) fikk sin uavhengighet i 1960 har befolkningen lidd under det ene militærkuppet etter den andre. Landet har blant annet verdens minst økonomisk utviklede land, barnedødeligheten er blant de høyeste i verden, landet har vært styrt av korrupte ledere i flere tiår og 60 år med borgerkrig har ødelagt en allerede nedbrutt og lite utviklet nasjon.

Landet har forsøkt å innføre demokrati og flerpartisystem gjentatte ganger, men det har blitt avbrutt av voldelig opprør, kupp og militærregimer. Grunnloven sier at en president kun kan sitte i to perioder, men president François Bozize ble et unntak og tok makten i et kupp i 2003. Han satt frem til 2013. Etter en langvarig misnøye med Bozzie, kuppet opprørsgruppen Seleka makten i mars 2013. Gruppen består for det meste av muslimer. Deres kupp satte i gang en ny væpnet konflikt mellom dem og den kristne opprørsgruppen Anti-balaka.

Sommeren 2013 opprettet den Afrikanske Union en styrke (MISCA) for å holde urolighetene nede og sammen med en ny fredsbevarende styrke på 12 000 personer for å hindre videre utvikling av konflikten. Nå har det også blitt kjent at landet skal avholde nyvalg senest i 2016. Frem til 2016 vil en overgangsregjering ha ansvar for nasjonale hensyn. Den ledes av Catherine Samba Panza som er tidligere ordfører i Bangui.

UN Photo/Evan Schneider

Water well built by the United Nations Development Programme (UNDP) in Bangui, capital of the Central African Republic. (UN Photo/Evan Schneider)

På grunn av den lange borgerkrigen så har også befolkningen i Den sentral afrikanske republikk måtte lide. I følge FNs flyktningsorganisasjon (UNHCR) er situasjonen i de nordlige provinsene i SAR svært alvorlig. Den sentral afrikanske republikk bruker nemlig lite ressurser på helse. HIV/Aids, underernæring, tuberkulose og sovesyke er ikke uvanlig i landet. Befolkningen har minimal tilgang til helsetjeneste etter som at det kun er 300 leger som opererer i landet.

I forbindelse med dette innlegget vil jeg trekke frem viktigheten av å fokusere på land det ikke snakkes så mye om i media. Siik som for eksempel Den afrikanske republikk. Det er land som er en del av vår verden, men som vi knapt kjenner til. De trenger vår hjelp, og det er vi som i fremtiden skal gi dem den hjelpen. Vi har muligheter til å forandre verden og gjøre den til et bedre sted, men mangel på kunnskap svekker oss i arbeidet. For hvordan skal vi forandre, hvis vi ikke kjenner til problemene og konfliktene som finnes der ute?

Kilder:

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Fawzi Warsame

Fawzi Warsame

Jeg er 15 år gammel og går på Bjølsen skole i Oslo. Mine hjertesaker er å øke bistanden, innføre solidariske handelsavtaler og gi fattige land mer innflytelse. Miljøpolitikken må satses mer på. Andre ting jeg interesserer meg for er sjakk, amerikansk politikk og engelsk fotball.