Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Samfunnsengasjert og er glad i å bruke ytringsfriheten. Mine hjertesaker innenfor internasjonal politikk er å stoppe voldtekt i krig som et krigsvåpen, kampen for barns rettigheter,kampen mot ulikhet, likestilling, og utviklingsland må få mer innflytelse i det internasjonale samfunnet.

Noborder Network/Sara Prestianni
Noborder Network/Sara Prestianni

Du er 18 år, og du lever i et fattig afrikansk land eller i Midtøsten. Landet ditt er i krig, du er lutfattig, og du brenner for å få en ny sjanse i livet. Den sjansen finnes ikke i fødelandet ditt, fordi du ikke får ta utdanning. Du forfølges, og mulighetene for å skaffe seg jobb og inntekt er lik null.

Hva gjør du da?

Noen velger å søke asyl til Norge. Du ønsker ikke dette fordi du har hørt mange historier fra andre asylsøkere, som ble kastet ut av Norge etter noen triste måneder og år på asylmottak. Du ønsker å nå ditt mål om et nytt og bedre liv mot alle odds. Du ønske ikke å kaste bort mange år i Norge med falske forhåpninger om et bedre liv for så å bli returnert tilbake til et helvete av elendighet.

«Det finnes en annen mulighet.» Dette er «word on the street». Du velger å kontakte menneskesmugler for å nå ditt mål om et bedre liv med nye muligheter i Europa. Du har ikke noe annet valg enn å velge den illegale veien. Den vanlige mannen i gaten forteller deg at menneskesmulgere kan «hjelpe» deg. Det finnes hemmelige, men mulige, om enn livsfarlige reiseveier. Reisen går ut på at du ligger stuet i bunnen av en lastebåt, helt til du når internasjonalt farvann, og kan plukkes opp av den italienske kystvakta.

Denne farlige og krevende reisen er ikke gratis, og du må betale tusenvis av kroner for en slik ulovlig reise til Europa. Du betaler 20-35 tusen norske kroner for reisen og blir utstyrt med falske papirer og blir satt til å pugge falske fortellinger som du skal servere myndighetene i det landet du kommer til.

Du er desperat og velger å reise i en overfylt og elendig båt fra Afrika og over Middelhavet. Reisen er lang og strevsom, og du forstår at reisen fort kan bli din død. Noen garanti for at du vil nå Europa har du ikke, og du legger merke til at menneskesmuglere har liten eller ingen respekt for alle de 300 båtflyktningene som sitter inneklemt i båten og er på vei til Europa. Om du overlever båtturen fra Afrika til Europa, det aner du ingenting om. Du får bare vente og se, og håpe på det beste, sammen med 300 andre båtflyktninger som har samme drøm som deg; et bedre liv i Europa…

Båtflyktningene som velger å begi seg ut på ferden over havet fra Nord-Afrika kjenner farene, men de er desperate mennesker på flukt fra vold og bunnløs fattigdom. I følge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 3500 båtflyktninger mistet livet på vei til Europa i løpet av de første månedene i 2015. De siste flyktningene som ble offere for den farlige båtturen mistet livet i forrige uke. Det var godt over 200 båtflyktninger som døde i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia.

Båtflyktningene er en humanitær tragedie. EU og Italia må finne en felles strategi for hvordan man skal løse problemene som har oppstått på bakgrunn av flyktningestrømmen over Middelhavet. Italia kan ikke bli stående alene i innsatsen for å redde båtflyktningene. Flyktningproblemene til Italia kommer sakte, men sikkert, til å bli et felles flyktningproblem for Europa. Dette er fordi mange av båtflyktningen som overlever mot alle odds ønsker å komme seg videre fra Italia og lengre inn i Europa.

Etterlatte gjenstander fra en migrant på havnen i Lampedusa

Etterlatte gjenstander fra en migrant på havnen i Lampedusa. Foto: UN Photo/UNHCR/Phil Behan.

Nå er det slik at det flyter lik av døde mennesker som drømte om et Europa. Vi bor i verdens rikeste land, og her har vi det bra. Norske skip har i følge internasjonal havrett plikt til å plukke opp folk som er i havsnød. Jeg støtter Jan Egeland og mener det er på tide å sende en norsk fregatt, siden det er et konkret forslag som norske myndigheter faktisk kan gjøre for å redde enda flere mennesker som er i nød.

Vi har mulighet til å bli og drømme om det vi ønsker. Vi har det godt og er så rike at vi kan debattere om vi skal kriminalisere fattigdom i et nasjonalt tiggerforbud.

Vi er altfor opptatt av vår egen velferd og har glemt at det daglig flyter lik opp på Europas strender.

Lese mer?

Danger on the Deep Blue Sea 

eller

FN-sambandets temasider om flyktninger

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Samfunnsengasjert og er glad i å bruke ytringsfriheten. Mine hjertesaker innenfor internasjonal politikk er å stoppe voldtekt i krig som et krigsvåpen, kampen for barns rettigheter,kampen mot ulikhet, likestilling, og utviklingsland må få mer innflytelse i det internasjonale samfunnet.