Harald Seland Myhre

Harald Seland Myhre

Harald (17) fra Jessheim. Han er for tiden på utveksling i Uruguay, hvor han blant annet prøver å lære seg spansk. Harald er opptatt av menneskerettigheter, ytringsfrihet og miljø.

Lula i São Luís, Maranhão i september 2017. Foto: Mídia Ninja
(CC-BY-NC)
Lula i São Luís, Maranhão i september 2017. Foto: Mídia Ninja (CC-BY-NC)

Brasil har de siste ukene vært preget av politisk uro etter at landets tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva, bedre kjent som Lula, torsdag 5. april ble dømt til 12 år og én måneds fengsel for korrupsjon. Lula, som var landets president fra 2003 til 2011, hadde anket en tidligere korrupsjonsdom til den brasilianske høyesterett, men anken ble avslått. Mannen som har ledet meningsmålingene før presidentvalget senere i år, har nå havnet bak lås og slå i stedet. Hvordan har en mann som Barack Obama kalte «verdens mest populære politiker», og som forlot presidentkontorene med en støtte på mer enn 80 % av befolkningen, havnet i en slik situasjon?

Sakens kjerne er korrupsjonsavsløringene i kjølvannet av Operacão Lava Jato, «Operasjon Bilvask», en kriminaletterforskning opprinnelig påbegynt for å avdekke hvitvasking i det statseide oljeselskapet Petrobras. Etterforskningen har avslørt et korrupsjonsnettverk bestående av flere store bedrifter, forretningsmenn og politikere. Lula er anklagd for å ha mottatt en luksusleilighet av entreprenørselskapet OAS til en gunstigere pris, i bytte mot at de fikk kontrakter for det statseide oljeselskapet Petrobras.

Lula er ikke den eneste presidenten tiltalt for korrupsjon. Den nåværende presidenten, Michel Temer, ble i juni 2017 tiltalt for å ha mottatt 5 millioner dollar i bestikkelser, men så lenge han fortsatt har støtten i Underhuset kan han ikke bli dømt eller avsatt. Temer har etter dette vært helt nede i 2 % støtte av folket på meningsmålingene, og blitt kalt en av verdens mest upopulære politikere.

Lula, som til presidentvalget i oktober stiller som kandidat for partiet han var med på å grunnlegge, «Arbeidernes parti» (Partido dos Trabalhadores), mener dommen er politisk motivert fra høyresiden som ser på ham som en for sterk utfordrer før høstens valg. Han fortsetter å hevde sin uskyld.

img_20180415_135929363_hdr

«Nei til fengsling av Lula». Gateplakat til støtte for Lula i Florianópolis, Brasil. Foto: privat

Hvorfor godtar folket korrupsjonen?

Jeg har nå vært en uke i Brasil og fått sett litt av situasjonen på nærmere hold. Man kan spørre seg hvorfor store deler av befolkningen fortsatt støtter Lula, til tross for korrupsjonsanklagene. Jeg tror det er flere grunner som kan være med på å forklare dette.

  1. Mye av det han oppnådde i løpet av hans presidentperiode ses på som større og mye viktigere enn den angivelige korrupsjonen. I løpet av hans åtte år som president ble 30 millioner brasilianere løftet ut av fattigdom, i det som er et av landene i verden med størst forskjell mellom fattig og rik. Avskogingen av regnskogen gikk fra 27 772 km2 årlig i 2004 til 6418 km2 i 2012. En jeg snakket med sa han ville ha stemt på Lula, til tross for korrupsjonen: «Lula stjal fra folket også. Men han er den eneste som stjal fra dem og hjalp dem samtidig».
  1. Han ses på som en mann av folket, som jobber for folket. Hans historie er uten tvil inspirerende. Som den nest yngste av åtte barn, oppvokst i et arbeiderstrøk i en landsby i en av de fattigste delene av Brasil, hadde han ikke gode utsikter i sin oppvekst. Faren var imot utdannelse, og Lula lærte først å lese da han var ti år gammel. Tolv år gammel forlot han skolen for å jobbe fulltid og hjelpe familien. Som nittenåring mistet han en finger i en arbeidsulykke. Engasjert for arbeidernes rettigheter meldte han seg inn i en fagforening hvor han raskt steg i gradene. Under militærdiktaturet på 70-tallet arrangerte han protester og ble fengslet i en måned. Da han på sitt tredje forsøk ble valgt til president, hadde «ingen» tro på ham, siden de ikke trodde en mann uten formell utdannelse kunne styre et av verdens største land. Han beviste det motsatte.
  1. Korrupsjonsanklagene ses på som politisk motivert rettet mot Lula, siden han leder på meningsmålingene før presidentvalget i oktober.
  1. Brasiliansk politikk er gjennomsyret av korrupsjon. På Transparency Internationals korrupsjonsindeks kom Brasil på nr. 96 av 180 land. Mer enn halvparten av landets lovgivere er under en eller annen form for etterforskning.

Lørdag 7. april overga Lula seg til slutt til politiet i byen Curitiba, én dag etter den endelige fristen politiet hadde gitt ham. Han fortsetter å hevde sin uskyld. Fengslingen vil mest sannsynligvis føre til at han ikke kan stille til valg i presidentvalget senere i år.

Demonstrasjon til støtte for Lula. Foto: Nícolas Chidem (CC BY-ND 2.0)

Demonstrasjon til støtte for Lula. Foto: Nícolas Chidem (CC BY-ND 2.0)

Hadde Lula fått stille til presidentvalget hadde han i følge meningsmålingene vunnet med klar margin. Men, siden han i likhet med mange andre brasilianske toppolitikere har blitt anklaget for korrupsjon, ser det ut som at det ikke kommer til å skje. Han oppnådde mye i sin presidentperiode, og det er ikke uten grunn at han fortsatt er elsket av store deler av befolkningen. Men dømt for korrupsjon, det er han.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Harald Seland Myhre

Harald Seland Myhre

Harald (17) fra Jessheim. Han er for tiden på utveksling i Uruguay, hvor han blant annet prøver å lære seg spansk. Harald er opptatt av menneskerettigheter, ytringsfrihet og miljø.