Anita Skarpås

Malala er et navn de fleste gjenkjenner, hun ble nominert til Nobels fredspris, hun fikk en FN-dag oppkalt etter seg og hun har skapt mye oppmerksomhet rundt jenters rett til utdanning. Hun ble skutt i hodet av Taliban da hun stod opp for sine rettigheter.

Dette er selvfølgelig viktig og jeg er helt enig i at det er betydningsfullt og nødvendig, men her om dagen kom jeg over en interessant artikkel på Al-Jazeera som prater om en jente ved navn Nabila. Høres det ukjent ut? Det gjorde det for meg også.

Nabila er en 8 år gammel jente som ble angrepet av CIAs droner over landsbyen hennes i Pakistan. Nabilas bestemor døde foran øynene hennes, samtidig ble sju andre barn drept. Nabila tok den lange reisen til Washington DC for å fortelle sin historie, reaksjonene var labre. Nabila og familien hennes ble ignorert i kongressen.

Til de få som møtte opp sa faren til Nabila:

«Datteren min har ikke ansiktet til en terrorist og det hadde ikke moren min heller. Det gir bare ikke mening for meg, hvorfor dette skjedde… som en lærer, ville jeg utdanne amerikanere og fortelle dem at mine barn har blitt skadet»

Samtidig som oversetteren brøt ut I gråt mens historien ble fortalt, bestemte de amerikanske myndighetene seg for å ignorere denne saken. Nabila stilte et enkelt spørsmål

«Hva gjorde bestemoren min for å fortjene dette?»

Ingen hadde noe svar, enda færre valgte å faktisk bry seg. Hvorfor var Nabila så forskjellig fra Malala, de var begge ofre for forferdelige forbrytelser. Malala ble en helt, Nabila ble ignorert?

Hvor er sympatien og annerkjennelsen for ødeleggelse krigen har påført utallige sivile som henne? spør artikkelen. Svaret er at de som blir anerkjent, er de som er offer for fienden.

Etter min mening er dette helt feil og noe vi burde spørre oss selv om oftere, er vi utsatt for det tradisjonelle vestlige synspunktet på krigene som foregår rundt om i verden? Der vi hyller heltene som kjemper for den «riktige siden» og demokratiet, mens vi glemmer de andre synspunktene?

Det er ingen som har rett eller galt i krig, så hvorfor later vi som det er det.  Jeg syntes hvertfall at å bli skutt i hodet av Taliban og angrepet av CIAs droner er like forferdelig, ofrene for slike forbrytelser fortjener å bli anerkjent. Det starterogså viktige diskusjoner om hvordan mediene fremstiller ting og hvordan det former meningene våre. Er vi kritiske nok eller svelger vi bare nyheten som blir servert oss?

En ting er sikkert, jenter som Nabila vil bli glemt, de vil ikke få en FN-dag oppkalt etter seg eller bli nominert til Nobels fredspris. 

Hva er din mening om saken?

Les artikkelen på Al-Jazeera her. 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Anita Skarpås

  Kommentar (1)

 1. Tamo

  ()

  Du har svaret; Nabilas bestemor ble drept av amerikanske
  droner, mens Malala ble skutt av talibanere. Amerikanere slipper
  unna med alt de gjør, hver eneste gang, mens «andre» ikke får lov
  til det, USA skal påses som helten. 🙂