Fra markeringen i Oslo sentrum 25. juli 2011.
Foto: Flickr / Kim Erlandsen, NRK.

I sommer hadde vi en fryktelig terrorhendelse i Oslo og på Utøya. Mange uskyldige ungdommer mistet livet. 

Vi i FN-sambandet tror at når noe sånt skjer, så kan det hjelpe å vise hverandre at vi bryr oss. Dette kan vi vise på mange måter, for eksempel med blomster eller en god klem.

Vi kan også vise at vi bryr oss ved å ta vare på alt det som er godt i samfunnet, og styrke de verdiene som er viktige for oss.

Derfor åpner vi Ungdomspanelet for alle landets ungdom i perioden 22. august til 22. september. Her kan du fortelle hvilke verdier du ønsker skal gjelde i Norge og i verdenssamfunnet.

FN’s medlemsland har siden slutten av andre verdenskrig jobbet kontinuerlig for demokrati og menneskerettigheter, fred og sikkerhet, solidaritet og likeverd.

Er dette viktige verdier for deg? Er det andre verdier du tenker er viktige for et godt samfunn?

Du kan skrive så langt eller kort du vil. Du kan være anonym hvis du vil, men skriv gjerne under med navnet ditt og hvilken skole du går på.

Bruk kommentarfeltet nedenfor her til å sende dine tanker:

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Terje Karlsen

Webred FN-sambandet.

  Kommentarer (8)

 1. Mina Mohseni

  ()

  Demokratiet trenger deg

  I 20 kommuner gjennomføres det et forsøk i forbindelse med kommunevalget i år, som går ut på å gi 16- og 17-åringer muligheten til å stemme ved valget. Man kan jo tenke at mange 16-åringer kanskje ikke har kunnskap nok til at de burde delta ved valg. Og myndighetsalderen i Norge er 18 år, men hva er vitsen med det, når det er ulike aldersgrenser for nesten alt?

  Kanskje stemmerettsalderen bare burde forbli 18? I tillegg kan man tenke seg at en del 16-åringer kanskje ikke er modne nok. Det kan faktisk være ganske stor forskjell på en 16-åring og en 18-åring. På den annen side; det er også forskjellig hvor modne 16-åringer er (og 18-åringer).

  Men det å gi stemmerett til 16- og 17-åringer vil sannsynligvis aller mest være positivt; det vil være bra for demokratiet i Norge, fordi det gir flere mennesker mulighet til å være med på å bestemme hvem som skal styre – og det er jo nettopp det demokrati handler om; folket skal bestemme.

  Det kan også få flere ungdommer til å interessere seg for politikk og å bli engasjert, og det er jo ikke noe som er bedre enn det. Med tanke på at dette er et lokalvalg vil det kanskje være ekstra aktuelt for ungdom å stemme; deres stemme er med på å bestemme hvordan lokalsamfunnet deres skal være.

  Etter terrorangrepene 22. juli har mange ungdomspartier opplevd en økning i antall medlemmer. Når norsk ungdom svarer på et angrep mot demokratiet med å melde seg inn i ulike partier, sier det noe om hva demokratiet betyr for oss. Nå er folk opptatt av å holde sammen, å sammen verne om noe av det viktigste vi har i Norge, nemlig demokratiet.

  Jeg tror at veldig mange av de 16- og 17-åringene som får muligheten til å stemme i år, vil bruke stemmeretten sin, og at det å la dem få stemme akkurat i år, hvor det har blitt ekstra fokus på hvor viktig demokratiet er, vil skape et godt grunnlag for valgdeltakelse blant disse ungdommene også i årene som kommer.

  Jeg synes denne forsøksordningen er veldig spennende, og jeg håper at alle som har mulighet til å stemme, både de under 18 år og de over, vil bruke denne muligheten. Veldig mange mennesker i verden får ikke delta i styre av landet sitt på en slik måte som vi gjør i Norge i dag.

  Ungdommene på Utøya ble angrepet på grunn av sitt engasjement. Nå må vi stå sammen og svare på dette angrepet med enda mer engasjement og deltakelse. Vi må ikke la oss skremme!

  Godt valg!

 2. Maja

  ()

  HELT TOM…

  Han er tom…
  Ingen følelser, ikke noe hjerte…

  Skyte på uskyldige ungdommer?

  Han er gal, helt syk…
  Ingen gjennomtenkte tanker, ingen tanke på konsekvenser…

  Drepe for å bli lagt merke til?

  Han er ond, helt fæl…
  Ingen anger, ingen savn…

  Bedre å bli hatet enn glemt?

  Han er ubeskrivelig, helt uvirkelig…
  Ingen venner, ikke noe kjærlighet…

  Sammenlignet med Hitler?

  Han er grusom, helt forferdelig!
  Ingen følelser, intet liv…

  Han er, og vil alltid være, et monster…

 3. Anonym

  ()

  HVA ER DET SOM SKJER?
  Hva er det som skjer? Hva går gjennom hodet til folk som kan gjøre en så fin samling til rene helvete?
  Folk lider, folk dør, blod overalt.
  Ingen hadde trodd dette. Det er tungt, tungt for hele landet. Helt utrolig og sykt hvor gal et menneske kan bli. Folk må godta det når de ikke får sin vilje.

 4. Linda

  ()

  Hate is a monster.
  It consumes, it wants more.
  It grows if you let it.
  If you don’t look at it and are willing to look inside and understand where it came from.
  It will destroy not only the ones you hate but you as well.

  Everyone will lose.
  You cannot win.
  Never.

  Look into history. You know this is true.

 5. Tonje

  ()

  Det er en ubeskrivelig tanke og jeg klarer forsatt ikke å forstå at det faktiskt har hendt! får en gangs skyld synes jeg synn på morderen fordi at han ikke har hjerte og muligheten til å fårstå forskjellen på rett og galt, det er forferdelig at det går ann å bli slik…