Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!

I dag pågår Operasjon Dagsverk i hele landet. Årets prosjekt har slagordet "Med lik rett"
I dag pågår Operasjon Dagsverk i hele landet. Årets prosjekt har slagordet "Med lik rett"

På ett eller annet tidspunkt har de fleste kjent på følelsen av å være forelska. Det kan være rart, godt, slitsomt og spennende. Alle kan være forelska. Uansett om man bor i Norge, eller om man bor i Chile. Land og nasjonalitet har ingenting å si, for innvendig kjenner vi på det samme.

I absolutt alle situasjoner er det viktig å ha kunnskap om sin egen kropp. Vite hvordan den fungerer, hvorfor og at det faktisk bare er ett menneske i hele verden som bestemmer over den – og det er en selv. I Chile, Argentina og Peru har ikke ungdom fått ordentlig informasjon om rettighetene over seg selv når det gjelder kropp og seksualitet. Dette kan skape problemer.

«Ungdom har rett til aktiv deltagelse i samfunnet, og rett til å bli hørt i alle saker som angår deres liv», står det i barnekonvensjonen til FN.

At ungdom ikke har fakta om det som kalles seksuelle og reproduktive rettigheter er alvorlig på mange plan. Lærere, helsesøstre og foreldre i disse landene har ofte den tankegangen som sier at ungdom ikke har sex.

Dette er selvfølgelig ikke sant, men de nekter å tro det. Det å få tak i prevensjon blir dermed vanskelig, ettersom du bør være gift for å få tilgang på det. Mange blir gravid i ung alder, og må dermed avslutte skolegangen. Da kan du ende opp med å leve i fattigdom for resten av livet. Abort er heller ikke noe alternativ. I to av årets prosjektland til OD er abort ulovlig med mindre det dreier seg om incest, voldtekt eller at graviditeten kan sette mors liv på spill. I det tredje landet er abort helt ulovlig. I mange tilfeller tar unge kvinner utrygg abort. Enten får de hjelp av andre «ufaglærte», eller så gjør de det selv. På grunn av dette har mange dødd.

En del ungdommer i Norge vil ikke spørre foreldrene sine om prevensjon. Det vil ikke ungdom i Chile, Argentina og Peru heller. Ungdom der føler de kaster skam over familien om de gjør det. I lovverket til disse landene står det at prevensjon skal være tilgjengelig overalt, og på helsestasjonene er det tomme bokser som det egentlig skulle vært kondomer i.

Ungdom i Chile, Argentina og Peru trenger kunnskap. De trenger kunnskap slik at de vet at det er dem selv som bestemmer over egen kropp. At det er valgfritt å ha sex, hvem man skal ha sex med og hvor. De trenger å ha et trygt sted å gå til om noe har skjedd. Og de trenger å vite hvordan kroppen fungerer. Det er en menneskerettighet.

I dag skal over 100 000 ungdommer jobbe i solidaritet med disse ungdommene. I dag er OD-dagen 2015. Pengene som blir jobbet inn ved årets prosjekt skal gå til å lære opp 300 jenter og gutter til å bli ungdomsledere, som da vil få kunnskap om de seksuelle og reproduktive rettighetene. Dette skal igjen læres videre til flere ungdommer, og i tillegg foreldre, lærere og helsesøstre, media, og også lokale og nasjonale myndigheter.

I tillegg går årets prosjekt til å styrke rettighetene for lesbiske, homofile, transseksuelle og bifile. Stemmen til ungdom i Chile, Argentina og Peru må bli hørt. Dette skal OD 2015 sørge for.

Det er ikke bare skoleelever som har muligheten til å bidra i dag. Du kan også gjøre det. Hvis du går forbi elever som selger noe i dag, kan du kjøpe med deg for eksempel en bolle. Da har du engasjert deg. Akkurat som så mange andre også skal i dag. I hele Norge.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Mina Skogsaas

Mina Skogsaas

Hei! Jeg heter Mina, og er seksten år gammel. Kommer fra Inndyr i Gildeskål, men har nylig flytta til Bodø for å gå skole. Liker å skrive. Synes livet er bra!