Bendik Vada

Bendik Vada

Litterær og atypisk trønder med lite utviklet bart. Elsker kaffe, litteratur, musikk og natur. Student på skrivekunstlinja ved Nansenskolen.

USA lener seg tungt på Saudi-Arabia, et land med flere likhetstrekk til IS. Foto: USAs utenriksdepartement.
USA lener seg tungt på Saudi-Arabia, et land med flere likhetstrekk til IS. Foto: USAs utenriksdepartement.

Ideen om at det er et sett med universelle regler som gjelder for alle mennesker oppstod ikke samtidig som FN – slike tanker har eksistert i flere hundre år. Så da FN vedtok Verdenserklæringen for menneskerettigheter opprettet de bare et system rundt ideer som hadde eksistert lenge.

Verdenslederne var enige om at disse reglene var nødvendige for å unngå at umenneskelige handlinger, lik det som skjedde under verdenskrigene, skulle skje igjen. Alle mennesker har et sett rettigheter, uansett om de er statsledere eller dømte overgripere.

I den siste tiden har jeg blitt oppmerksom på at disse rettighetene har blitt satt på prøve. Ikke bare i Krekar-saken hjemme i trygge Norge, hvor Siv Jensen svarte «Ja» på et spørsmål om hun var villig til å sette menneskerettighetene til side. Senere forsikret hun at regjeringen legger grunnloven og menneskerettighetene til grunn, samtidig som hun sa at utsendelsen av Krekar skal iverksettes så raskt som mulig.

Men det finnes verre eksempel på brudd på menneskerettighetene. FN jobber daglig mot land som bryter menneskerettighetene, for å bedre forholdene i de landene det gjelder.

Min mening er at vi overfor dem vi kritiserer blir oppfatter som hyklerske. Vi fordømmer alle handlingene som blir gjort i utviklingsland, samtidig som vi viker unna når det passer oss. De svake i samfunnet blir sett på som uverdige, noen ganger som udyr. Her er det flere eksempler:

Vesten fordømmer handlingene IS utfører i Midtøsten hvor sjiamuslimer blir utsatt, samtidig som vi spøker med å drepe muslimer selv. Vesten fordømmer terroristaksjonene i Paris, samtidig som Frankrike fengsler flere som hyller terror.

USA fordømmer IS, samtidig som de lener seg tung på Saudi-Arabia som undertrykker befolkningen med flere av de samme lovene IS baserer seg på. USA har eller ikke greid å legge ned Guantanamo-basen på Cuba, og er ett av to land som ikke har underskrevet og ratifisert barnekonvensjonen. Sist ute var Somalia, som gjorde det for en uke siden.

Vi bekjemper muslimer og terror med midler som handler mot de menneskerettighetene vi vanligvis smykker oss med at vi har. Er vi bedre enn de vi kritiserer? Er ikke dette et hykleri?

Vi holder menneskerettighetene opp som påskudd for handlinger og inngripen når det passer oss, og ser mellom fingrene med menneskerettighetsbrudd når vi trenger allierte.

Skal grunnprinsippene i samfunnet stå må de gjelde – UANSETT!

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Bendik Vada

Bendik Vada

Litterær og atypisk trønder med lite utviklet bart. Elsker kaffe, litteratur, musikk og natur. Student på skrivekunstlinja ved Nansenskolen.