Ellinor Strandheim

I disse dager raser debatten rundt legalisering av abort i Irland. Debatten startet etter at 31 år gamle Savita Halappanvar ble nektet abort og døde som følge av dette. Hun var opprinnelig indisk og praktiserte hinduisme.

 Likevel krevde katolisismens lover hennes og fosterets liv. Dette ledet til massive demonstrasjoner i Irland, England og India hvor mennesker krevde at Irland revurderte sine svært strenge og konservative abortlover.

UN Photo by Martine Perret

I Irland kan kvinner som provoserer abort bli dømt til livstid i fengsel og enhver som hjelper henne kan også dømmes til fengsel i inntil 5 år. Dette for å bevare fosterets rett til liv helt fra unnfangelsesøyeblikket. FNs menneskerettserklæring sier at alle mennesker er født frie og like og dette tolker jeg som at retten til liv ikke inntrer før man faktisk er født og da vil det å ikke prioritere å redde mors liv være å krenke menneskerettighetene.

Om mors liv er i fare kan en abort faktisk bli godkjent, men på grunn av manglende kunnskap rundt loven blir dette sjeldent praktisert. Leger har sverget på å redde liv og likevel står de og ser på at både kvinne og foster dør av frykt for å settes i fengsel. Dette gagner ingen.
For å sette dette på spissen: hvis man skal settes i fengsel for å ta abort kunne man jo blitt siktet for uaktsomt drap ved spontanabort også, men dette er jo ikke en fornuftig tankegang. Abort er ikke et godt alternativ. Selv om fosteret ikke egentlig kan regnes som et fullverdig liv enda så ønsker man jo at så mange som mulig skal få møte dagens lys, likevel så har det seg slik at abort noen ganger er det eneste alternativet for kvinnen og det er jo hennes kropp, da burde det vel også være hennes valg.

Irland er et land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med, men religion er en mye viktigere del av Irlands kultur og samfunn da rundt 90 prosent av Irlands befolkning er katolske og landet har en kristendemokratisk regjering. Derfor forstår jeg at Irland ikke vedtar en liberal abortlov, men ved fare for mors liv og helse er det faktisk helt nødvendig.

I år feirer vi at norske kvinner fikk stemmerett for 100 år siden, i Irland fikk kvinner samme mulighet bare 9 år senere, likevel ser vi dette grove eksempelet på kvinneundertrykking den dag i dag.

Noen vil kanskje synes det er greit at en haug med gamle menn i Vatikanstaten kan sitte å bestemme over kroppen til verdens 500 millioner katolske kvinner fordi de til en viss grad har valgt dette livet, men hva med de som bare tilfeldigvis bor i et land med strenge katolske lover?

Så klart skal man tilpasse seg kulturen til det landet man innvandrer til, men er det derfor greit at gamle menn i Vatikanstaten plutselig får bestemme over din kropp og ditt liv? Er det egentlig greit at gamle menn i Vatikanstaten får bestemme over noen sin kropp bortsett fra sin egen?
Kilder:
http://globalis.no/Land/Irland
http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2013/0109/breaking5.html

 

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Ellinor Strandheim

  Kommentarer (8)

 1. Anders Hjellum

  ()

  Utrolig bra skrevet og du får med mange veldig gode poenger
  her ! Jeg mener dette er noe Irland klart på ta seg selv i
  nakkeskinnet på! Det er helt klart på tide at land som Irland også
  ser seg nødt til å endre de gamle katolske lovene sine som så helt
  klart går utover andre enn de katolske innbyggerne i Irland. Jeg
  mener at landet burde fjerne denne loven og la det heller være opp
  til de katolske innbyggerne å la være om det er det de tror på og
  mener ! Fin artikkel Ellinor 🙂

 2. Ellinor Strandheim

  ()

  Tusen takk! Tviler sterkt på at de åpner helt for selvvalgt abort, men la oss håpe at de ihvertfall beveger seg i rett retning. Uansett enig i at en abort alltid burde være kvinnens valg, da det er hennes kropp.

 3. Shamina

  ()

  Jeg er helt enig med deg! Jeg mener at kvinner som har fått rettighet burde være åpent til alle religioner og kulturer. Det som er dilemmaet er at landet er religiøst land og setter opp religiøse lover som ikke tas hensyn til våre kvinners perspektiv og valg. Og som oftest kan det kollideres med hverandre. Dette temaet du tar opp går jo innenfor religon og kvinnens frihet til sin egen kropp. Jeg håper virkelig de tar opp dette og kommer til enighet 🙂