Anita Skarpås

Vi har stor valgfrihet i Norge. Vi kan velge alt fra hvilket språk vi ønsker å lære på ungdomsskolen, hva slags pålegg vi smører på matpakka – til enda viktigere valg som å kunne hente kondomer hos helsesøster eller dra på helsestasjonen for å få p-piller. Dessverre er ikke denne valgfriheten til stede i samme grad rundt om i verden. Denne mangelen fører blant annet til at en av fem tenåringer blir gravide, noen mot sin egen vilje. Disse jentene har ikke samme valgmulighetene som det vi har. Hva gjør man da?

Hvert år føder 7,3 millioner jenter under 18 år. To millioner av disse fødslene er det jenter under 14 som står for. En av grunnene til dette er blant annet at det i mange land fortsatt arrangeres barnebryllup. Andre grunner er fattigdom, mangel på utdanning og tilgang til prevensjon og seksualopplysning. Det er tydelig at disse jentene da går fra å være barn til å måtte være mødre utrolig fort. Dette fører til at noen kanskje må droppe ut av skolen, gi opp sine mål og endre sine egne fremtidsplaner.

Når ni av ti av disse jentene som føder er gift eller i et forhold, forteller dette oss at jenter verden over blir tvunget til å vokse opp alt for fort. Alle burde ha en mulighet til å gå på skole, få utdannelse og senere bidra i arbeidslivet. Dette kan derimot være vanskelig når man blir mamma i så ung alder.

Å være både mor og barn på samme tid grunnet mangel på valgmuligheter, leder til en sirkel med lite utvikling. En jente med en utdanning venter nemlig ofte med å få barn, og har mer å investere i dem. Sånn skaper man en god utvikling for alle.

Effekten av å investere i jenter har blitt bevist om og om igjen. Derfor burde vi fokusere på å styrke jenters rettigheter, og endre det sosiale presset fra familie og lokalsamfunn. Når 70 000 tenåringer dør på grunn av komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsler, må noe endres. Jenter over hele verden fortjener denne valgfriheten til å bestemme, og de fortjener å få kontrollen over fremtiden sin tilbake.

La barn være barn! Det er det beste for hele samfunnet.

Special Representative for Children and Armed Conflict Visits DRC

 

Dette innlegget er også på Aftenposten sine sider : http://www.aftenposten.no/meninger/sid/Nar-barn-blir-foreldre-7356663.html

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN

Anita Skarpås

    Kommentarer (2)

  1. Kjetil Abelsen

    ()

    Barn skal ikke få barn! Barndommen blir tatt ifra dem, og de blir utsatt for overgrep som er utrolig groteske.