Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.

Jenter på skolebenken i flyktningleiren Zaatari. Foto: UN Photo/Mark Garten
Jenter på skolebenken i flyktningleiren Zaatari. Foto: UN Photo/Mark Garten

‘One child, one teacher, one book, one pen can change the world.’ Dette er et sitat av Malala Yousafzai, en 20 år gammel menneskerettighetsaktivist. Hun er spesielt engasjert i kampen for jenters rett til utdanning. Dette sitatet speiler virkeligheten på mange måter. Utdanning som et nøkkelgode, har kraften til å forandre hele verden. Dessverre er det i dag flere barn som står uten utdanning. Spesielt i krigsherjede land blir utdanning en sjelden vare. 

Før dette innlegget beveger seg mot ren pessimisme må det bli presisert at vi har kommet langt med utdanning. Flere og flere barn får tilgang til utdanning hver eneste dag. Bare i 2016, ga blant annet Redd Barna tilgang til utdanningsprogrammer til over 13 millioner barn. Og dette er kun en organisasjon. Flere organisasjoner og tusenvis av frivillige har gjort utdanning til sitt livs kamp. Dette er fantastisk, men likevel må en være anerkjenne de store utfordringene som fremdeles gjenstår. Vi må ikke glemme de som er etterlatt.

For per idag står over 72 millioner barn i grunnskolealder uten tilgang til skole, og tallet er naturligvis ettertrykkelig høyt i konfliktfylte land. Det er ingen tvil at krig og konflikter er en sterk pådriver i mangelen på utdanning. Krigen i Syria går i sitt åttende år. Og barn står uten utdanning flere steder. Det er 1,5 millioner flyktningbarn i Tyrkia, Jordan og Libanon, og kun halvparten av dem har tilgang til formell utdanning. Dette er over 750.000 barn som har blitt frarøvet en prinsipiell menneskerett; utdanning.

 

FNs generalsekretær Antonio Guterres besøker flyktningleiren Zaatari i Jordan. Foto: UN Photo/Sahem Rababah.


Beveger vi oss til Jemen, sørvest på Den arabiske halvøy, er situasjonen like dyster. Borgerkrigen er aktiv, og ødeleggelsene mange. Spesielt er det barn det går utover. Ifølge en rapport fra UNICEF, har millioner av barn blitt rammet av skoler som har stengt. Når skolen blir stengt, settes utdanningen på pause.

Utdanning for disse barna, er ikke noe som ikke kan bli satt på pause. Dessverre har ikke livet en rewind-knapp. Konsekvensene av mangelen på utdanning er alvorlige, men dessverre er ikke mangel på skolegang den største og mest hastende bekymringen de har. Lyden av bomber, mangel på mat og utbrudd av ulike sykdommer truer deres hverdag og liv.

Heldigvis er det flere organisasjoner som jobber med å gi barn i krigsrammede land utdanning. Blant annet er UNICEF og Redd Barna sterke aktører. Samtidig har også flere frivillige viet sitt liv for denne saken. Og det er nettopp disse vi trenger flere av. Vi trenger flere Malala Yousafzai – flere som kjemper for retten til utdanning for barn. Vi trenger mer handling.

Malala Yousafzai, en frontkjemper for utdanning. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Nariman Hame

Nariman Hame

Nariman (19) fra Drammen. Hun går på Drammen videregående skole. Nariman brenner for likestilling, utdanning og rettighetene til religiøse minoriteter.