Hans Christian Knudsen

Hans Christian Knudsen

Hans Christian (18) bosatt i Balestrand i Sogn og Fjordane. Han går på Sygna videregående skole og er aktiv i ungdomspolitikken. Hans Christian er blant annet opptatt av likestilling, global urett, kampen mot rasisme og internasjonal solidaritet.

Gaza er et av områdene i dyp humanitær krise, mye pågrunn av Israels sanksjoner og blokkader.
Bilde:
Carlos Latuff [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Free_Gaza.gif
Gaza er et av områdene i dyp humanitær krise, mye pågrunn av Israels sanksjoner og blokkader. Bilde: Carlos Latuff [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Free_Gaza.gif

I dag kan man nærmest høre daglige nyheter om Israel og Palestina. To erklærte stater som begge krever sin rett på ett geografisk område. Ett geografisk område som for begge landene, både politisk og fra et religiøst ståsted. Det er en konflikt som splitter mange i spørsmålet om hvem som har rett på området, og er en konflikt som har pågått lenge, og ser ut til å pågå mye lengre.

For de som ikke kan, eller ikke husker historien, så var basicly dette området, samt områdene rundt som Jordan, tilhørende en Engelsk koloni, kalt det britiske palestinamandatet. Før dette hadde det vært tilhørende det osmanske riket, men ble overført til Storbritannia, i sammenheng med krigsoppgjøret etter første verdenskrig. Som følge av at Storbritannia tok over, bar området ett stort preg av europeiske jøder. Dette førte til flere og større opptøyer mellom jøder og arabere. Den 30. november 1947 brøt det ut borgerkrig mellom partene, da britene ville trekke seg ut og oppløse palestinamandatet. Dagen før hadde FN votert over en delingsplan på området, som skulle løse konfliktnivået og ta høyde for økt innvandring av europeiske jøder etter holocaust og forfølgelse i Europa. Som ett resultat av dette ble landet delt i 3 deler, hvor Jødene (Israel) ville få 56%, Araberne (Palestina) ville få 43% og 1% ville være internasjonal sone.

Siden den gang har konflikten bare pågått og pågått, med midlertidige fredsavtaler. Israel har okkupert mesteparten av Palestina, og ved Gaza lever palestinerne i praksis i verdens største fengsel, med mangel på nødvendige varer, strøm og annet. Jerusalem, en hellig by for begge parter, som egentlig skulle deles, er fullstendig okkupert av Israel. Israel har også annektert Jerusalem som deres hovedstad, men dette er noe som riktignok ikke anerkjennes av særlig mange, blant annet på grunn av at halve byen er okkupert område.

Riktignok har det vært en provoserende faktor det siste året, ved at Trump-administrasjonen anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og flytter ambassaden sin dit, og ikke minst hvordan USA beskytter Israel i enhver situasjon. Som følge av anerkjenning og flytting av ambassaden har det vært flere opptøyer og demonstrasjoner ved grensen mellom Palestina og Israel. Israel har gang på gang brukt militæret og våpen mot fredelige demonstranter, til og med journalister har blitt skutt og drept av Israel. FN ville nylig fordømme Israel for dette, men det ble tvert blokkert av USA, som vanlig.

Mens jeg skrev dette innlegget ble det kjent at Israel og Hamaz har inngått en våpenhvile ved Gaza, som innebærer blant annet at noen av sanksjonene Israel har innført oppheves. Men fortsatt er det Palestinske folk sterkt undertrykt, og sterkt sanksjonert av Israel. Når skal det komme en endelig fredsavtale som gjør at Palestinerne skal få tilbake landet sitt? Når skal USA slutte og forsvare hver eneste ting Israel gjør, selv når det er å drepe uskyldige demonstranter og journalister?

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Hans Christian Knudsen

Hans Christian Knudsen

Hans Christian (18) bosatt i Balestrand i Sogn og Fjordane. Han går på Sygna videregående skole og er aktiv i ungdomspolitikken. Hans Christian er blant annet opptatt av likestilling, global urett, kampen mot rasisme og internasjonal solidaritet.