Marius Lysø

Marius Lysø

16 år og fra Rygge. Jeg drømmer om en atomvåpenfri verden med små forskjeller uten katastrofale klimaendringer.

Flickr/Dana Le
Flickr/Dana Le

«Det begynte med sniffing av lim som niåring. Så balla det på seg jo eldre jeg ble. Jeg har hatt avhengighetspersonlighet så lenge jeg kan huske. Jeg søkte spenning, og hadde et avhengighetsmønster som strakk seg langt utover rusen. De rundt meg merket ikke hvor avhengig jeg var, og ble veldig overrasket da de fant ut hvor lenge det hadde foregått. Likevel fungerte jeg. Det var slitsomt. Det eneste som sto i hodet mitt var å bli ferdig på jobb for å komme hjem så jeg kunne ruse meg.»

 

Dette er 45 år gamle Martins historie, men ikke en historie han er alene om. Ifølge EUs overvåkingsenter for narkotika har omkring 762 000 nordmenn prøvd cannabis. Omkring 15200 defineres som tyngre narkomane. Hvert år dør mellom 250 og 300 nordmenn av overdose. Dette er uakseptable tall. Det er med god grunn at jeg nå spør hvor mange som kunne ha berget livet dersom vi hadde behandlet rusavhengige som syke, og ikke kriminelle?

 

 Det er på høy tid at vi slutter å behandle narkomane som kriminelle, og begynner å behandle dem som syke.

 

Til tross for disse tallene ønsker politikere likevel at norsk ruspolitikk skal bygges på en nullvisjon og straff. Våre folkevalgte har i praksis lagt alt ansvar for behandling av narkomane på politiet og helsevesenet, noe som er ødeleggende både for etatene og rusmisbrukerne våre.

 

Dette er holdninger som har ført til unødvendig bruk av enorme ressurser, med blant annet flere hundre menneskeliv i året som prislapp. Ved avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika, kan vi bruke fellesskapets penger på mye mer effektive virkemidler for forfølgelse av kriminelle nettverk som i dag slipper alt for lett unna.

Flickr/Jordi Bernabeu Farrús

Flickr/Jordi Bernabeu Farrús

I april i år skal over 190 land møtes i FNs generalforsamling og diskutere seg frem til rusavhengiges fremtid. Rusavhengige eksisterer i hele verden, og er en utfordring hele verden må bidra til at løses. Forhåpentligvis vil forsamlingen gi klar beskjed om at tiden for straff av rusavhengige bør ta slutt.

 

Fordi det ikke virker, og fordi det aldri kommer til å virke.

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Marius Lysø

Marius Lysø

16 år og fra Rygge. Jeg drømmer om en atomvåpenfri verden med små forskjeller uten katastrofale klimaendringer.