Aleksandra Rouget

Aleksandra Rouget

Aleksandra (18) fra Tromsø. Hun går på Senja videregående skole i Finnfjordbotn. Aleksandra er opptatt av klima og miljø, menneskerettigheter og internasjonal politikk.

RUINER: Jemen's hovedstad Sana er i ruiner, og millioner av mennesker trenger nødhjelp. Foto: Creative Commons
RUINER: Jemen's hovedstad Sana er i ruiner, og millioner av mennesker trenger nødhjelp. Foto: Creative Commons

FN omtaler situasjonen i Jemen som verdens verste humanitære katastrofe i dag. Landet har, siden 2015, vært splittet av krig mellom Houti-militsen som har tatt kontroll over hovedstaden, og en Saudi-ledet koalisjon som kjemper mot denne. Alle partene i konflikten har begått krigsforbrytelser, og koalisjonen har bombet skoler, sykehus, infrastruktur og boligområder, i tillegg til å ha drept et ukjent antall sivile; og det er til partene i nettopp denne koalisjonen «fredsnasjonen Norge» selger forsvarsmateriale til.

Norsk regelverk om eksport av våpen og forsvarsmateriell blir ofte presentert som verdens strengeste. Regelverket sier at Norge ikke skal selge våpen og ammunisjon til land der det er krig, borgerkrig eller der krig truer, og at vurderingen skal baseres på hvorvidt demokratiske rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter blir respektert. Samtidig selger vi forsvarsmateriell til regimer som Saudi-Arabia, som ofte får kritikk for å undertrykke sin egen befolkning og for dårlig behandlingen av menneskerettighetene.

Siden starten av krigen i Jemen, har norsk salg av forsvarsmateriell til landene som kriger der blitt femdoblet, og bare Emiratene i seg selv kjøpte i 2016 våpen og ammunisjon til over 100 millioner kroner, ifølge VG. Norge har også solgt våpen til blant andre Saudi-Arabia, Jordan, Oman og Kuwait, som alle deltar i kampene i Jemen og er beskyldt for en rekke krigsforbrytelser. Flere av disse er også autoritære regimer som bruker militært materiell til å undertrykke sin egen befolkning og begå brudd på flere grunnleggende menneskerettigheter. At vi fortsatt selger forsvarsmateriale til disse landene, spesielt med tanke på det «strenge» regelverket, er helt uforståelig.

Utenriksdepartementet begrunner salg av militært utstyr med å si at det ikke finnes bevis på at norsk krigsmateriell blir brukt i Jemen. Det var ikke før 9. desember i fjor at et videoklipp som viser flere militære kjøretøy bli brukt i krigen i Jemen ble lekket. Man ser tydelig at et av kjøretøyene er produsert av et kongsberg-eid selskap, som igjen er deleid av det norske statseide selskapet Kongsberg-gruppen. Som resultat meldte stortinget 3. januar i år at all eksport av våpen og ammunisjon (også kjent som A-materiell) til Emiratene skulle stanses. Dette er selvfølgelig fantastisk, men ikke godt nok.

Norge selger altså krigs- og forsvarsmateriell til land som aktivt deltar i krigen i Jemen. Flere av landene i den Saudi-ledende koalisjonen er beskyldt for krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene. 17. januar valgte flertallet i utenrikskomiteen å stemme nei til å stanse all eksport av forsvarsmateriell til de landene som deltar i krigen, men skal Norge kunne kalle seg selv en fredsnasjon er dette et tiltak som må gjøres. På torsdag skal saken tas opp i stortinget. Har du lyst å overtale politikerne om at det er både uetisk og absurd, kan du være med å underskrive Redd Barna og Changemakers kampanje her.

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Aleksandra Rouget

Aleksandra Rouget

Aleksandra (18) fra Tromsø. Hun går på Senja videregående skole i Finnfjordbotn. Aleksandra er opptatt av klima og miljø, menneskerettigheter og internasjonal politikk.