Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.

Da Jacques Rogge og resten av Den internasjonale olympiske komité (IOC) i 2007 offentliggjorde at Sotsji skulle være vertsby for OL 2014, jublet vi i Norge. I dag er det ikke den samme begeistringen.

Året som skulle bli en folkefest for det russiske folk, begynte med det stikk motsatte. I løpet av to dager omkom 34 personer i to separate selvmordsangrep i byen Volgograd. I den siste tiden har en islamistisk gruppe fra Nord-Kaukasus ved navn «Vilayat Dagestan» stått frem og påtatt seg skylden. Nå truer de også med å slå til under de olympiske lekene.

Bildet er laget Vasily Slonov. Hans utstilling ble stengt sommeren 2013.

Bildet er laget Vasily Slonov. Hans utstilling ble stengt sommeren 2013.

Sotsji ligger i Nord-Kaukasus, like ved Svartehavet, på grensen til Georgia. Nord-Kaukasus har helt siden oppløsningen av Sovjetunionen vært et konfliktområde. Området er preget av mye fattigdom, høy kriminalitet og andre voldelige hendelser.

Flere av Russlands delrepublikker i området kjemper for løsrivelse og eget selvstyre. To av de mest kjente delrepublikkene i Nord-Kaukasus er Tsjetsjenia og Dagestan. Sistnevnte hvor nettopp «Vilayat Dagestan» holder til. Disse republikkene ligger snaue 30 mil fra årets vertsby.

Russlands president Vladimir Putin har beordret lokale myndigheter om å skjerpe sikkerheten, og lover et sikkert og lukket arrangement, hvor terroraksjoner i praksis skal være umulig. Men når verdens øyne i februar rettes mot Russland, gir det terroristene klarsignalet de har ventet på.

At et terrorangrep skal ramme Sotsji under de olympiske lekene, ses på som lite sannsynlig, men det er ingen garanti for at ikke opprørsgruppene peker seg ut andre mål.

 Hva kan FN og verdenssamfunnet gjøre for å forhindre en reprise av OL i München i 1972?

Siden 1992 har FN og IOC hatt et tett samarbeid. Olympic Truce er et eksempel på et slik samarbeid. Olympic Truce er en våpenhvile som trer i kraft syv dager før de olympiske lekene begynner og varer til syv dager etter de paralympiske lekene er over.

Men det er ikke statlige aktører og FN sine medlemsland som truer årets leker. Terroristene vi har sett i forkanten av lekene representerer ikke en anerkjent stat, men derimot en autonom region som ønsker løsrivelse.

La oss krysse fingrene og håpe at når de olympiske leker i Sotsji blir nedskrevet i historiebøkene, er det fordi de sportslige prestasjonene vant frem, og ikke terroren.

Hva kan FN og verdenssamfunnet gjøre for å forhindre en reprise av OL i München i 1972? Bør Russland gi opprørsgruppene et mandat i parlamentet mot at terroren stoppes?

 

Kilder:

http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/article1871405.ece#.Ut_6qhDsSCo

http://www.ft.com/cms/s/0/dfe71a8c-81b2-11e3-87d5-00144feab7de.html#axzz2r9HYguNR

http://www.vg.no/sport/artikkel.php?artid=10120559

http://www.landsider.no/land/russland/reise/sikkerhet/

http://www.idrett.no/nyheter/Sider/FN.aspx

http://www.olympic.org/Documents/Olympic_Truce/A-RES-68-L8-Olympic%20Truce-eng.pdf

http://russiatrek.org/blog/society/exhibition-welcome-sochi-2014-banned-by-the-authorities/

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Fredrik Methi

Fredrik Methi

18 år fra Haugesund. For tiden går jeg tredje året ved Skeisvang Videregående Skole. På fritiden driver jeg med fotball og musikk, samt sitter i elevrådsstyret på skolen. Politisk uavhengig, men engasjerer meg stadig vekk i forskjellige saker. Over middels interessert i historie, geografi og sport.

  Kommentarer (5)

 1. charlotte

  charlotte

  ()

  Hvorfor vil Vilayat Dagestan slå til under OL? Hva oppnår de med det?

  Bra innlegg! Syntes det er utrolig viktig for FN og ta dette opp , og sørge for at det skal kunnes arrangeres sånne leker uten at terror må finne seg i det også,vi har nok av det allerede.

 2. Fredrik Methi

  Fredrik Methi

  ()

  Hovedgrunnene til at de ønsker å slå til under OL er den enorme mediedekningen det vil få i tillegg til at det vil sverte Putin, som forøvrig er veldig dårlig likt i Nord-Kaukasus. Ofte ser vi eksempler på at terroristene velger seg ut uskyldige og «feige» mål, noe som gjør skadeomfanget enda større.