Erle Nyhus

Erle Nyhus

Urban hedmarking født rett før årtusenskiftet. Går IB-linja og er opptatt av likestilling, utdanningspolitikk og flyktninger. Midtøsten-entusiast.

fn798

Mange av oss har bestemt noen nyttårsforsetter for seg selv i anledning årskiftet. Trene mer, spise sunnere, sette av mer tid til seg selv – nye og forbedrede måter å gjøre livet litt bedre og litt enklere på. Jeg for min del ga opp på konseptet «nyttårsforsett» for mange år siden. Kanskje trodde jeg aldri på det. Livet mitt er bra nok. Jeg er bra nok. Det jeg derimot alltid har trodd på og alltid kommer til å tro på, er nyttårsønsker. Mennesker har makten til å endre og kraften til å skape en annen verden. Et nytt år, med all forventning og entusiasme det fører med seg, er en utmerket anledning til å sette denne makten og kraften til live. Derfor deler jeg nå mine nyttårsønsker med dere.

  1. At vi blir både snillere og rausere med hverandre!

Jeg har i løpet av 2016 blitt skremt av mitt eget land. Hvordan mine politikere snakker om flyktninger på og måten mange av mine medborgere tar imot våre nye landsmenn på. Ordene som brukes i kommentarfeltene om de som har en litt annen hudfarge enn oss. Hvordan vi plutselig har glemt det aller viktigste vi lærte i barnehagen; å dele. Når vi glemmer hvor heldige vi er og lar de tilsynelatende godt forankrede verdiene våre forvitre. For 2017 ønsker jeg et samfunn basert på snillhet og raushet!

  1. Fred og rettigheter. For alle.

Det er lett å le av et slikt mål. Det er kanskje både ambisiøst og naivt. Men det er likevel kanskje det aller, aller viktigste. Jeg kan aldri tillate meg selv å ønske meg noe mindre enn fred i hele verden og grunnleggende rettigheter for alle mennesker. Uansett. Den dagen målet vårt blir mindre og mer sjenert enn det, ja, da går vi i feil retning.

  1. Vi må tro på hverandre og tro på oss selv.

Vi lever sammen enten vi vil eller ikke. Intet menneske er en øy. Som de sa i Skam; mennesker trenger mennesker. Uansett hva som skiller oss, gud eller hud, så må vi aldri miste troen på hverandre og alt det gode som kan skapes om man bare prøver. Mennesket er så lite, så veldig lite, og vi er avhengige av andre. For flertallet vil hverandre vel. Likevel – vel så viktig som å ha troen på hverandre, er det å ha troen på seg selv. I en verden som liker å få deg til å føle deg liten og dum og teit, er man nødt til å like seg selv og aldri å glemme hvor viktig man er. Du er flott. Du er flink. Du hører ikke til i båsen samfunnet har plassert deg i. Per Fugelli snakker om «nok-punktet». Det punktet der man rett og slett må innse at nok er nok. Bra er bra nok. Det håper jeg du som leser kan ta med deg videre.

Til slutt ønsker jeg at det nye ungdomspanelet får det like gøy og lærer like mye som jeg har gjort det i løpet av året som har gått! Godt nyttår!

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Erle Nyhus

Erle Nyhus

Urban hedmarking født rett før årtusenskiftet. Går IB-linja og er opptatt av likestilling, utdanningspolitikk og flyktninger. Midtøsten-entusiast.