Flommen i Pakistan er karakterisert av FN som en større krise enn både tsunamien i 2004 og jordskjelvet i Haiti tidligere i år. Det er estimert at rundt 15 til 20 millioner mennesker er rammet av flommen, som startet etter et kraftig regnvær i juli måned. Katastrofen har vært et faktum i snart en måned, og det er derfor jeg spør meg selv: Hvor blir det av det omfattende hjelpearbeidet og verdensengasjementet som vi så da Haiti ble rammet tidligere i år?

Det første som faller meg inn ved dette spørsmålet er faktumet at Pakistan er et mye rikere land enn Haiti. Derfor forundrer det meg ikke at resten av verdensamfunnet er skeptiske til å sende hjelpearbeid til et land som også har tilknytning til terroristgrupper som Taliban og Al-Qaida. Den pakistanske politiske elite har heller ikke vist særlig engasjement overfor de flomrammede, noe jeg synes er det mest tragiske med hele katastrofen. Når Pakistans president, Asif Ali Zardari, velger å fortsette sin Europa-ferie når flommen rammer folket han «styrer», er det ikke mye som tyder på et brennende engasjement for landet. Det blir heller ikke lettere når uavhengige islamistiske grupper hindrer myndighetene i Pakistan i å utføre hjelpearbeid.
Foreløpig er det USA som er den viktigste bidragsyteren i hjelpearbeidet. FN har bedt verdensamfunnet om 460 millioner dollar til nødhjelpsarbeidet, men kun 20-25 % av dette er samlet inn så langt. Mange tror at denne katastrofen er mindre enn det den blir omtalt som, og giverviljen svekkes av den grunn. Faktum er at denne flommen er på vei til å bli den største humanitære krisen på tiår! Regnværet har enda ikke gitt seg, og vannet kan etter hvert dekke større områder av Pakistan f. eks. handelsentrumet Karachi, hvis vi ikke handler nå. Givergleden bør, i henhold til katastrofens omfang, være større nå enn ved jordskjelvet i Haiti. Pakistan trenger vår hjelp mer enn noen gang.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

admin

  Kommentarer (9)

 1. Cathrine

  ()

  Godt innlegg, Kristian! Helt enig med deg rundt problematikken med engasjementet og forskjellen rundt Haiti og Pakistan.

 2. Anonymous

  ()

  helt enig. det er trist at ingen reagerer sånn som folk gjorde med Haiti. jeg tror det er flere grunner til det. den ene grunnen tror jeg er at vi får ikke med oss nok. etter jordskjelvet på Haiti var det bilder og reportasjer på nyhetene hele tiden. nå er det nesten ingen ting. når folk får se nok blider og får høre nok skrekkhistorier får de kanskje mer lyst til å hjelpe.

 3. Anonymous

  ()

  Enig med deg Hr. Anonym, her må noe gjøres, og det kjapt….. men hvem bryr seg om pakistan? det er et land der pakkiser boltrer seg sammen og sprenger hverandre i fillebiter! Også bestemmer de seg for å komme hit til Norge for å vise fram sin "fine" kultur og sprenge t-baner og busser! skamme seg skulle de! send dem alle til der frp sier de skal sprenge seg selv alene..