Erle Nyhus

Erle Nyhus

Urban hedmarking født rett før årtusenskiftet. Går IB-linja og er opptatt av likestilling, utdanningspolitikk og flyktninger. Midtøsten-entusiast.

Per Fugelli har satt fokuset på de enkle gledene i livet. Shareef Sarhan© UN PHOTO CC BY-NC-ND 2.0
Per Fugelli har satt fokuset på de enkle gledene i livet. Shareef Sarhan© UN PHOTO CC BY-NC-ND 2.0

«Mennesket er medfødt feilvare. Det er godt nok.»

I ungdomspanelet skriver vi ofte om de store verdensproblemene. De humanitære katastrofene, de grove urettferdighetene. Dette er uten tvil viktige temaer som fortjener vårt fokus og våre blogginnlegg. Men denne gangen har jeg valgt å flytte oppmerksomheten til et litt annet sted. Denne månedens helt er nemlig lege og professor Per Fugelli. Mannen som stadig tar kampen for at det uperfekte, det ufullstendige, det helt vanlige er bra nok. At nok er bedre enn alt. Denne månedens helt er hele Norges hverdagshelt og min inspirasjon.

«Ikke vær et ettall på jorda. Bry deg om flokken din.»

Per Fugelli har, i tillegg til sosialmedisiner, vært en aktiv samfunnsdebattant gjennom mange år. Han har satt søkelyset på tabuer som døden, prestasjonsangst og perfeksjonssamfunnet, og han har satt i gang vanskelige, men nødvendige debatter. I tillegg til å være usedvanlig modig, er Fugelli den flinkeste ordkunstneren jeg vet om. Han klarer å bruke de små ord om de store ting, og han bruker ord slik at jeg skjønner verden på en annen måte. Mange har vært uenige i hans uttalelser og oppfatninger, spesielt når det gjelder innvandring og røykeloven. På tross av dette, eller kanskje på grunn av dette, er Per Fugelli definitivt en mann å lytte til. Særlig lytteverdige er hans tanker om alles jag etter det perfekte, psykisk helse og hva livet egentlig handler om.

«Vi må lære å bli glad i det som er godt nok, si til oss selv og andre at vi er gode nok, i stedet for å streve etter det perfekte.»

Per Fugelli har siden 2009 kjempet en modig kamp mot kreftsykdom, og han har blant annet blitt hyllet med Fritt Ords pris for sin åpenhet rundt sykdommen. I februar i år kom dødsdommen, og dette var en del av hans respons; «Det har vært veldig viktig for meg i samråd med legene mine og mine nærmeste å finne frem til et klokt punkt hvor vi sier at nå skal vi ikke bruke den siste tiden på mer behandling. Vi skal skifte målestokk. Nå skal det ikke handle om å bli frisk lenger, men heller om å leve så godt man kan i siste akt.»

«Hvert menneske er et eventyr som ikke har blitt skrevet før.»

Gjennom sitatene gjengitt i dette innlegget, blir Fugellis kamp for hverdagsmennesket tydelig. Han har flyttet fokuset vekk fra den usunne prestasjonskampen og den råtne utseendekulturen spesielt unge er en del av, over til å se verdien av fellesskapet, vennene og de enkle gledene i livet. Av han har vi lært at med for høye forhåpninger og forventinger til seg selv, blir vi aldri lykkelige. Når Per Fuggeli snakker, er plutselig verken penger, kropp eller likerklikk det viktigste lenger. Han har redefinert hva det vil si å være vellykket. Det er noe vi alle bør minne oss selv på i blant, og det er også noe vi bør takke han for.

«Vi må godta oss selv og hverandre  – med plusser og minuser.»

Fugelli har også engasjert seg i andre temaer, og nå nylig den vanskelige innvandringsdebatten. I et intervju med VG fortalte han at hans siste levetid vil blant annet bli brukt til å kjempe for en rettferdig og human innvandringspolitikk. Listhaugs innstrammingsforslag har han omtalt som «en jævla skam, og farlig for Norge». Det er det svært få personer som tør å si høyt, og for en utrolig viktig stemme han er og har vært. «Ja, Norge har grenser og regler, men vi skal ønske de velkommen til den norske flokken, regne med at de er gode mennesker og gå sammen hånd i hånd,» sa han til VG. Per Fugelli ser mennesket bak systemet som ingen andre, og for det respekterer vi han.

«Så sykdommen legger ingen demper for ditt samfunnsengasjement?» spurte VG.

– Nei, det kan jeg love deg, svarte Per Fugelli.

Takk, Per Fugelli. Takk for at du minner oss på hva som er viktig, og at du forteller oss at vi er bra nok – akkurat som vi er.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Erle Nyhus

Erle Nyhus

Urban hedmarking født rett før årtusenskiftet. Går IB-linja og er opptatt av likestilling, utdanningspolitikk og flyktninger. Midtøsten-entusiast.