Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.

Foto: Model United Nations
Foto: Model United Nations

Jeg tror på fremtiden

Er hva jeg har å si etter ukens begivenheter i København. Du skulle bare visst hvor mange ressurssterke, kloke, velorienterte og talentfulle unge mennesker det finnes der ute. Og hvorfor er jeg så skråsikker på akkurat det? Jo, fordi jeg har fått gleden av å møte flere av dem denne uken.

 

Foto: Model United Nations

Foto: Model United Nations

Dere har en enormt vanskelig oppgave foran dere

Var ordene som kom ut av høyttalerne på podiet tirsdag morgen. Vi befant oss på UN City, hjemmet til ni store FN organisasjoner, bl.a. UN Women, UNICEF, WHO og UNHCR. I underkant av 100 unge og forventningsfulle mennesker satt bakoverlent med blikket fokusert fremover. Hva ventet? Først og fremst åpningstaler fylt med gode doser inspirasjon fra store personligheter innenfor fagfeltene. Deretter hardt arbeid; argumenter, resolusjonsforslag, lobbyisme, klare taler og hemmelige notater flyvende i luften. Det vi skulle bedrive de neste dagene var mer enn lek og morsomheter, det forstod hver og en av oss raskt.

“In my experience MUN-conferences come up with creative and bold suggestions. Looking at today’s problems around the world, you need to be bold and find creative solutions. So I am sure that real diplomats can learn from the delegates at Nordic MUN!” 

– Linda Nordin, generalsekretær for det svenske FN-förbundet.

 

Foto: Model United Nations

Foto: Model United Nations

I noen øyeblikk føltes det ut som å spille sjakk mot Magnus Carlsen, uten å kunne de viktigste triksene.

NordicMUN er en tre dagers «Model UN-konferanse». Dette er en relativt autentisk simulering av FN, hvor de ulike rådene og forsamlingene består av medlemsland som representeres av delegater. Et sekretæriat med generalsekretæren i bresjen leder  konferansen som har en målsetning om å øke kunnskap og engasjement om aktuelle problemstillinger i FN, fremme internasjonalt samarbeid og gi unge et innblikk i hvordan globale spørsmål løses gjennom diplomati i FN. I år var fokuset satt på prinsippet om Responsibility to Protect (R2P), da det i år er 10 år siden det enstemmig ble vedtatt av FN.

Unge delegater fra hele verden var invitert, til tross for at Nord-Europa helt klart endte opp som best representert. Og selv om jeg, som flere andre, kom helt alene, dro de fleste av oss hjem igjen hakket mindre ensomme. Noen av oss var rykende ferske i aktivitetene (undertegnede inkludert), mens andre hadde en forferdelig bred erfaring. I noen øyeblikk føltes det ut som å spille sjakk mot Magnus Carlsen, uten å kunne de viktigste triksene.

 

Foto: Privat

Min flinke co-delegate og meg selv avbildet med brede smil til tross for at det nærmet seg slutten på konferansen. Foto: Privat

Se for deg en bitende debatt om abort, omskjæring og tvangsekteskap.

Hva slags argumenter ville du dratt ut av skuffen? Sett deg selv deretter inn i situasjonen som en statsleder fra Saudi-Arabia, Congo, Chad eller Mali i stedet. Når du nå står på hva en kan betrakte som en litt annen side, hva ville du da argumentert med? Ble det plutselig hakket vanskeligere? Ja, jeg er helt enig. Når en blir nødt til å debattere globale spørsmål fra et annet standpunkt enn sitt eget, økes en kunnskap og bevissthet om internasjonale relasjoner og kulturelle ulikheter som mange vil hevde en ellers ville vært foruten.

Ikke bare får en  testet ut sine dimplomatiske evner på dagtid – rytmesansen blir også tatt under sterk vurdering på kveldstid. NordicMUN er en fantastisk læringsarena, og en enda bedre arena for å møte likesinnede. La meg også få lov til å skryte av resolusjoner vedrørende Syriakonflikten og ISIL, samt bedring av kvinners og barns rettigheter, så gode at de nådde igjennom nåløyet  – og det på under 3 dager. Det er da lovende tegn på fremtiden, er det ikke?

Foto: Nordic Model United Nations

Foto: Model United Nations

Jeg skal dermed gi deg et veldig godt tips.

Be læreren din melde et ønske om FN-rollespill til FN-sambandets nærmeste distriktskontor, eller send vedkommende denne linken. Jeg skulle ønske noen fortalte meg det samme da jeg gikk på ungdomsskolen eller videregående.

Hvem vil vel ikke heller være Vladmir Putin enn seg selv, en hel skoledag?

 

 

Vil du bidra i diskusjonen?

OM FORFATTEREN
Oda Bjerkan

Oda Bjerkan

Snart 1/5 til 100. Takknemligheten for at jeg får uttrykke meg om det jeg vil er meget stor - og troverdige kilder har observert at jeg aller helst benytter meg av tastaturet når noe gjør meg ordentlig sur.