Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.

Fotograf: Steve Gumaer
Lisens: 
Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)
Fotograf: Steve Gumaer Lisens: Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

I skrivende stund renner elver av blod, og hjem er satt i brann i Myanmar. Flere hundretusener av mennesker er tvunget til å flykte. Gråtende mødre. Forsvunne fedre. Spedbarn som må vokse opp uten foreldre. Mennesker som er tvunget til å rømme fra alt de kjenner til. Alt dette fordi rohingyaene tilber en annen Gud og har annen etnisitet enn majoriteten av myanmarere. Hvorfor ser resten av verden på denne etniske rensingen og folkemordet med bind for munnen, og hvorfor har dette vært et tema fredsvinneren og landsoverhode Aung San Suu Kyi mer eller mindre unngått å omtale seg om?

Rohingyaene er en folkegruppe som teller omtrent 1 million menneske med religiøst muslimsk majoritet. De bor hovedsakelig i delstaten Rakhine mot grensen til Bangladesh, og det er spesielt her den katastrofale etniske rensingen foregår akkurat nå.

Det er ikke første gang rohingyaene opplevde vanskeligheter. Det var sist i 2012 da det ble voldelige opptøyer, med voldtekter og mord, mellom rohingya og den hinduistiske majoriteten i Rakhine. Dette resulterte i at også da at hundretusener ble tvunget vekk til å rømme, og flere valgte å forlate landet.

Selv om rohingyaene har levd i Myanmar i flere generasjoner, påstår myanmarske myndigheter at de er illegale innvandrere Myndighetene nekter å gi rohingyaer statsborgerskap og på denne måten effektivt la majoriteten forbli statsløse. Dette har ført til blant annet at barn er nektet helsehjelp og skolegang.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har tatt til ordet for at det uten tvil foregår store brudd på menneskerettighetene i Myanmar og myndighetene har vært mer eller mindre tause. Amnesty skriver i en ny rapport at det på en systematisk måte at militære soldater og sikkerhetsstyrker okkuperer landsbyer, skyter mennesker på rømmen og sette fyr på hele landsbyer.

Til nå har flere hundre blitt drept, dette er beskrevet som «terrorister» av myndighetene, og minst 400 000 mennesker tvunget ut på rømmen. Landets de facto leder og tidligere fredsprisvinner, Aung San Suu Kyi, har feilet å anerkjenne den katastrofale graden av militær undertrykkelse og forfølgelse mot Rohingyaene. Til nå har hun unnlatt å fordømme soleklar etnisk rensing av Roghinyaene.

Hun vender ryggen til landsbyer i flammer og barn som ligger i elver av blod. Dette er ikke en fredsprisvinner verdig.

Jeg følger spent med på utviklingen. Måtte roghinyaene få den rettferdigheten de fortjener. Måtte de ansvarlige bli stilt til rette for den uretten de har begått.

Tips til mer lesing hvis krisen vekker interesse:

Rapporten til Amnesty Internasjonal

FN-sjef Antonio Guterres oppfordrer til øyeblikkelig handling (FN.no)

FN søker hjelp fra verdenssamfunnet i det de kaller rask voksende flyktninghjelp

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN
Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr Hussein Abdi

Zuhayr (18) fra Senja i Troms. Hun går på Elvebakken videregående skole i Oslo og er aktiv i ungdomspolitikken. Hjertesakene til Zuhayr er kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger.