Sophia Moruwat

2013 SAFF, South Asian Football Federation Championship, ble holdt for tiende gang for herrelandslagene i fotball, i Sør-Asia. Turneringen fant sted fra 31. august til 11. september 2013, og ble arrangert av Nepal for andre gang, sist i 1997.

Åtte land deltok i turneringen, der iblant Afghanistan som dro hjem med seieren, med dette vant de sitt første internasjonale turnering!

Afghanistan’s helter

Torsdag 12. september ønsket afghanere sine nasjonale helter hjem med begeistring og glede etter at det krigstrette landet vant sitt første internasjonale mesterskap i fotball.

President Hamid Karzai ventet laget på flyplassen og gratulerte hver og en av dem personlig med det store trofeet de hadde vunnet. Utøverne deretter dro til Ghazi Stadium, i Kabul der de ble møtt av tusenvis av ustyrlige fans som skrek av glede.

Laget danser nasjonaldansen etter å ha vunnet SAFF mesterskapet 2013
Bilde av: AFGHAN CULTURE

Afghanistan slo India 2-0 i SAFF mesterskapet onsdag 11/09.

11/09 har blitt så langt husket som en grusom dag for Amerikanere, også muslimer som har blitt plaget etter terrorangrepene. MEN 11/09/13 kommer til å bli husket i den Afghanske historien. Denne seieren førte samhold til det etnisk delte nasjonen, der afghanerne med forskjellige bakgrunn ba for lagets seier.

Den tidligere Taliban-regjeringen i landet brukte sportsarenaer til henrettelsesscener, hvor bomber hadde blitt en del av dagliglivet til folket.

Mansur Faqiryar, ble kåret til SAFFs beste keeper 2013.

Dette viser at afghanere og Afghanistan ikke bare kjenner krig, men også samhold, glede og feiring. Innen få minutter etter seieren på onsdag, ble gatene i Kabul fylt med unge menn i biler, motorsykler og til fots med gledestårer, skrik, musikk og dans feire landets første internasjonale trofé.

Fra Wazir Akbar Khan-området til Shahr-e Naw, skrek fans og overlykkelige Afghanere «Zindabad Afghanistan!» (lenge leve Afghanistan) ledsaget av lyden av Piroozi az aan maast, Seieren er vår, en sang fremført av sju afghanske popartister for den afghanske Premier League.

SAFF betyr kanskje ikke mye for resten av fotball verdenen, men det er mer enn hva afghanere kan forestille seg gitt deres omstendigheter.

Fans i Kabuls gater.

Før kampen hadde President Hamid Karzai lovet å belønne hver spiller med en gave i form av en leilighet i Kabul bl.a. – om de vant mesterskapet. For dette fikk han mye kritikk av andre politikere som mente at det setter unødvendig press på spillerne og at økonomiske faktorer bør også tas i betraktning.

På den andre siden, har mange hevdet at det er viktig for politikerne å erkjenne og kanskje til og med belønne de nasjonale heltene, og hvordan de gjør det er opptil dem.

Samle nasjonen utover etniske, språklige, økonomiske og politiske linjer, i ganger hvor ingenting annet synes å være i stand til å forene folket enn f.eks. dette mesterskapet som fikk det til.

Med SAFF mesterskapets trofé fikk de 50 000 USD og i tillegg 2 millioner Afghani, ca. 25 000 dollar av guvernøren i Mazar E Sharif, Atta Mohammad Noor.

Jeg håper dette hjelper folk å se på afghanere og Afghanistan annerledes fra det de hører og ser på TV og radio.

Ikke syns synd på oss, vær stolte av oss og gi oss den kreditten vi fortjener etter flere tiår med krig, død og fattigdom.

Joseph, feirer Afghanistans seier.

Vil du bidra i diskusjonen?


OM FORFATTEREN

Sophia Moruwat